Društvo

Dve nagrade Zavodu za urbanizam u Rumi

Zavod za urbanizam u Nišu osvojio je drugu nagradu za Plan detaljne regulacije arheološkog nalazišta Caričin grad i treću nagradu za Urbanistički projekat kompleksa Cumtobel u Nišu, na 27. Međunarodnom salonu urbanizma koji se održava u Rumi od 8.do 13.novembra.

Lidija Stefanović Nikolić, tehnički direktor Zavoda za urbanizam je na prezentaciji radova istakla da je Zavod ove godine učestvovao sa deset radova u četiri kategorije od mogućih dvanaest, od koji su dva rada u dve kategorije i nagrađeni što je od velikog značaja za Zavod. Nagrade su utoliko značajnije ako se ima u vidu podatak da na Međunarodnom salonu u Rumi stiglo je 163 radova. Ona je dodala da će Međunarodni salon urbanizma sledeće godine biti održan u Nišu u organizaciji Udruženja urbanista Srbije. Prezentaciji nagrađenih radova prisustvovao je i Nikola Lečić, glavni urbanista grada Niša, koji je na salonu u Rumi bio jedan od članova žirija.

„Žiri je prepoznao kod niških nagrađenih radova jedan složen i značajan proces, kako planiranja tako i projektovanja a rezultat toga je uspešna realizacija na samom terenu“, kazao je Nikola Lečić, glavni urbanista grada Niša.

Marija Marković iz Sektora za saobraćaj i geodeziju u Zavodu za urbanizam Niš, kaže da je najveći izazov  u postupku bio da se objedine projekti i tako objedinjeni na što kvalitetniji način predstave na Salonu, posebno kada se ima u vidu da je vremenski rok za pripremu radova bio kratak. Uložen rad i trud svih koji su radili na tome na kraju je nagrađen vrednim priznanjima.

„Morali smo da objedinimo 22 projekta koja smo radili u široj zoni kompleksa Cumtobel. Krenuli smo sa projektom parcelacije , izradom urbanističkog projekta, potom svih infrastrukturnih projekata , koji su rađeni za širi kompleks za Cumtobel fabrike, počev od saobraćajnice Bulevara Svetog cara Konstantina sa biciklističkom stazom, kolektorima, kružnim tokom, osvetljenjem, privremenom i stalnom saobraćajnom signalizacijom. Sve te infrastrukturne projekte objedinili smo u jedan pano i dobili nagradu. Ono što je žiriju bilo važno je da je urbanistički projekat realizovan na terenu i  dobili smo  fabriku koja će uspešno , nadamo se, poslovati. Sve što je planom bilo predviđeno za prvu fazu realizovano je“, objašnjava Marija Marković koja dodaje da su nagrade sa Salona veliki podsticaj za dalji rad.

„Ovo nije samo moja nagrada , već i nagrada mojih kolega koje su podjednako zaslužne za dobijanje nagrade i izradu jednog ovakvog urbanističkog projekta sa svim pratećim projektima infrastrukture“, dodala je Marković.

Sledeće godine , 2019, Niški Zavod za urbanizam 2019.godine slavi 60 godina rada,a istovremeno će u Nišu biti održan 28. Međunarodni salon urbanizma, što će za sve u Zavodu biti novi izazov.

“To ukazuje ne jednu dugogodišnju tradiciju i značaj urbanističkog i prostornog planiranja u cilju održivog razvoja grada i prostora u kome živimo“,  dodala je Lidija Stefanović Nikolić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com