Kultura

Duh Prizrena kroz dela Lele Marković

U sali Niškog kulturnog centra, održano je poetsko-književno veče, u okviru koga su predstavljeni Roman "Dilber Tuta Jorgušova" i knjiga poezije "U nevreme vreme", autora Lele Marković, rođene u Carskom gradu Prizrenu.

“Stari gradovi imaju svoje velike lepotice i svoje priče i pesme o njima. Pesme i predanja u Lelinom Romanu slave lepotu koja se upisuje u prostor i u ljude i lepotu koja se pesmom širi kao tajna o onoj koju su te pesme slavile. Roman Lele Marković “Dilber Tuta Jorgušova” razrešava i stvaralački domaštava takvu jednu tajnu. Portret opevane lepotice i njene sudbine, Lela Marković gradi kao blago idealizovanu, ali bogatu i živu sliku satkanu u slavu jednog sveta kojeg više nema. Prizrenci će u ovom romanu naći deo vlastitog grada sačuvan od zaborava, a svi drugi, koji otvorenog srca budu čitali povest o Dilber Tuti, proširiće i obogatiti vlastite duhovne prostore i uživati u čudesnoj lepoti i bogatstvu jezika, u kojima Lela Marković otelovljuje, čuva i slavi svoj zavičaj, Carski Prizren”, o romanu je napisala Ljiljana Pešikan Ljuštanović

Foto: protojerej Siniša Piljanović, paroh azbresnički

Zbirka poezije “U nevreme vreme” namenjena je “deci svoga otačastva”, a podstaknuta “nezalaznim svetilima, Bogozračnim svetilima” duhovnih predaka na stradalnom Kosovu i Metohiji.

“Zbirka štedro rasipa svetlost vere i duhovnog pouzdanja, ima ton drevnih letopisa i rodoslova, trojedineći istorijske, legendarne i lične kosovske topose u hroniku stradanja i ponosa. U zbirci se tematizuju tragične i herojske sudbine naših kosovskih stradalnika, često nepoznate široj javnosti u Srbiji. Bog je smisao i nepropadljivost života, saznanja, besmrtnosti duše. Ako ljubavi nemam, ništa sam, ponavlja pesnikinja Reč u vremenu. I to je opomena svim otimačima, nasilnicima, bezbožnicima i okupatorima koji poništavaju svoju dušu otimajući tuđu baštinu”, o zbirci napisao Boško Suvajdžić.

Foto: protojerej Siniša Piljanović, paroh azbresnički

U predstavljanju navedenih dela, osim autora, učestvovali su i protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, koji je šest decenija svog života proveo u Prizrenskoj Bogosloviji “Sveti Kirilo i Metodije”, od toga oko pet decenija u samom Prizrenu, zatim protojerej Dejan Krstić, rođeni Prizrenac, nastavnik u Prizrenskoj Bogosloviji sa privremenim sedištem u Nišu i v. d. Rektora Bogoslovije i profesor dr Dragiša Bojović, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, istoričar književnosti, književni kritičar i pesnik.

Izvornom Prizrenskom i Kosovsko-Metohijskom pesmom, a uz pratnju Radovana od frule Jovanovića, Prizrenca, duh Prizrena i sećanja, prisutnoj publici, oživela je vokalna solistkinja, Staša Mitić koja je čukun unuka Tute Jorgušova iz Udruženja “Srbski Svetionik”, rođena u Nišu.

Piše: protojerej Siniša Piljanović, paroh azbresnički

Foto: protojerej Siniša Piljanović, paroh azbresnički

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com