Politika

DS: Poskupljenje struje i pretplate za RTS novi udar na standard građana

Počev od 1. decembra ove godine cena struje će biti povećana 4% a od 1. januara i taksa za RTS sa 220 na 255 dinara. S obzirom na to da je u Srbiji epidemija tzv javno privatnih partnerstava tokom koje se sklapaju vrlo sumnjivi ugovori, ovo je izgleda uvod u konačnu rasprodaju EPS-a, kažu u niškom DS-u.

“Povećanje takse za RTS nije ništa drugo nego uzimanje novca iz džepa građana za finansiranje SNS medijskog servisa, jer kako drugačije tumačiti namet za finansiranje televizije čija sloboda izveštavanja je na 90 mestu u svetu, odnosno za 14 mesta na lošijoj poziciji u odnosu na prošlu godinu?”- rekao je Miodrag Stanković odbornik Skupštine Grada Niša i predsednik Gradskog odbora DS Niš.

Niške demokrate ističu da su sva ova poskupljenja samo još jedna SNS obmana građana, gde im SNS vlast priča o povećanju plata i penzija a onda im povećava namete i uzima novac iz džepa. Pre nego sto su došli na vlast govorili su da ce smanjiti cenu struje za 20% a u stvari su je u proteklih 7 godina na vlasti stalno povećavali.

Ministar Antić je izjavio da i sa novom cenom struje imamo najjeftiniju struju u Evropi. Ali nikako da kaže da su plate građana Srbije daleko ispod plata u Evropi, kažu demokrate

“Pošto stalno prave poređenja sa Evropom, rezultati Evropske agencije, bar oni koji su dostupni javnosti, pokazuju kako u Srbiji iz godine u godinu raste procenat stanovništva koje je ugroženo siromaštvom. Prema izveštajima Republičkog zavoda za statistiku za poslednju deceniju, vidi se da je životni standard u Srbiji u novembru 2018. mnogo gori i niži u odnosu na novembar 2008. Gde je to zlatno doba koje su obećavali naprednjaci 2012. godine”, naglašava Stanković.

Studija Republičkog zavoda za statistiku urađena krajem prošle godine pokazala je kako čak 40 odsto stanovništva ne može da podmiri svoje mesečne troškove. Po RZS-u u grupu siromašnih spadaju sva jednočlana domaćinstva sa mesečnim prihodom ne većim od 15.600 dinara, kao i domaćinstva sa dvoje odraslih i jednim detetom mlađim od 14 godina koja ostvaruju mesečni prihod od 28.080 ili manje dinara. Čak polovina stanovnika Srbije, pokazala je ova studija, nema u kući ni 10.000 dinara za neplanirane troškove.

“Kako bi se prikazalo da narod statistički ne gladuje, izmišljena je Minimalna potrošačka korpa, odnosno zbir mesečnih rashoda koji su neizbežni, ma koliko štedeli. Po RZS-u minimalna potrošačka korpa za prosečno domaćinstvo (dvoje odraslih i jedno dete mlađe od 14 godina) u novembru 2018. koštala je 36.406,79 dinara. Istovremeno, prosečna neto zarada je bila 50.556 dinara mesečno. A ta prosečna neto zarada se izračunava tako što se saberu sve zarade u Republici i podele sa brojem osoba koje ih ostvaruju. Imajući u vidu plate guvernerke NBS, direktora JP, više plaćenih funkcija i plata poslanika i odbornika SNS, koje su daleko iznad proseka, i da većina građana prima platu ispod 30.000, onda je možda i tačna cifra koju RZS navodi. U prevodu, “oni jedu meso, narod jede kupus u proseku svi jedu sarmu”- istakao je Stanković.

Zbog tog njima zlatnog doba godišnje iz Srbije ode 50.000 ljudi i to najviše mladi. Gledano prema starosnoj strukturi, riziku od siromaštva najviše su izloženi mlađi od 18 godina, čak 30,5 odsto. Sledeći su opet mladi, od 18 do 24 godine sa stopom od 29,7 odsto. Najnižu stopu siromaštva imaju stariji od 65 godina (21,3 odsto) zato što tu grupu najvećim delom čine penzioneri. U zavisnosti od radnog statusa, najizloženiji riziku od siromaštva bili su nezaposleni (50,7 odsto). A sve to u tzv. “zlatnom dobu” SNS vlasti o kome nam pričaju na njihovim medijima. Možda njima i jeste zlatno doba, ali građanima Niša i Srbije nikad nije bilo crnje, rečeno je na konferenciji za novinare u Demokratskoj stranci u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com