Društvo

DRŽAVNA CEREMONIJA POVODOM VAŽNOG JUBILEJA: Obeležena godišnjica bitke na Čegru

“Ponosan sam što država i srpski narod prepoznaje svoje junake, one koji su dali svoje živote da bismo mi danas živeli u slobodi, a ovaj spomenik nas podseća zašto je sloboda najskuplja srpska reč i zašto su mnoge generacije pre nas žrtvovale svesno svoje živote”, istakao je Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na državnoj ceremoniji obeležavanja 212.godišnjice od bitke na Čegru.

Tim povodom kod spomenika na Čegru održan je parastos izginulim junacima. Ceremoniji su predsednik skupštine Grada Niša Boban Džunić, većnici grada Niša Nenad Stanković i Vladislav Marjanović, predstavnici Gradski Opština i raznih udruženja iz čitave Srbije.

Foto: M.L.

Državni sekretar je istako da će država kroz svoj program ceremonija negovati tradiciju i sećanje na sve velike bitke i sve velike događaje u istoriji srpskog naroda.

„Nadam se da ćemo po završetku epidemije biti u prilici da na sledećim događajima imamo pre svega više dece, a negovanje tradicije i sećanja na naše slavne pretke upravo zahteva da na ovakvim događajima bude nova generacija onih koji će preneti sledećim generacijma šta se to dešavalo”, kazao je Miodrag Kapor.

On je istako da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja između ostalog kao jedan od svojih zadataka ima i održavanje memorijala.

Foto: M.L.

„Mi smo pre dva meseca raspisali konkurs za održavanje memorijala i on se završava ovih dana i sve lokalne samouprave i zavodi za zaštitu spomenika su konkurisali, a mi ćemo u okviru raspoloživih sredstava nastojati da one koji su najugroženiji što pre pomognemo”, rekao je Miodrag Kapor.

Nataša Stanković, predsednica opštine Pantelej, naglašava da je simbol ove opštine upravo spomenik na Čegru.

„Danas obeležavamo 212. godišnjicu boja na Čegru i odajemo počast našim junacima koji su svoje živote dali za slobodu svog naroda, a opština Pantelej smatra ovo obeležje jednim značajnim lokalitetom i za turizam i za razvoj celokupne opštine i pomažemo svake godine i u organizaciji, ali i u sređivanju samog kompleksa“, ističe Nataša Stanković.

Po njenim rečima, spomenik Stevanu Sinđeliću ispred ambulante u Donjoj Vrežini je prošle nedelje potpuno renoviran, postavljena je nova spomen ploča, renoviran je i park oko samog spomenika, a postavljena je i nova česma koja dugo godina nije bila u upotrebi.

“Ovaj dan je jako značajan i ne samo za mene i za moju porodicu. Puno naroda pristiže, na jedan dostojanstven način obeležavamo dan kada je Sinđelić ostavio Srbima amanet kako se mora boriti za otadžbinu i nažalost je 4000 Srba poginulo u jednom danu, a od toga je 2000 kostura ispod spomenika”,kazao je Selomir Sele Marković čuvar uspomene na čegarske junake.

Posebno ga je obradovalo to što su došli potomci Stevana Sinđelića iz sela Grabovce kod Svilajnca.

“Ovde je njegovo deveto koleno, i dečak koji je 2003. dobio ime Stevan”, dodao je Selomir Sele Marković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com