Kultura

DR MIŠA RAKOCIJA: Kulturna riznica “slavnog grada” na sajmu knjiga

Na sajmu knjiga u Beogradu predstavljeno je izdavaštvo grada Niša u okviru programa Grad gost – Niš. Ovom prilikom dr Miša Rakocija je predstavio knjige koje svojim sadržajem istražuju i prezentuju kulturnu riznicu i bogato spomeničko nasleđe Niša, što je umnogome doprinelo bogatoj turističkoj ponudi našeg grada.

“Iskreno se radujem što mi se pružila prilika da u Prestonom gradu nešto kažem o izdavaštvu Slavnog grada Niša, kako ga je s pravom nazvao Stefan Prvovenčani. Epitet „slavni“ dobio je zato što je u njemu rođen Konstantin Veliki. To je razlog što je poznat i kao Konstantinov grad”, kaže dr Miša Rakocija. “Niš je slavan i po svojoj spomeničkoj riznici koja je, zahvaljujući podršci grada izdavaštvu, proširena novim destinacijama čime je vidno obogaćena turistička ponuda, a za grad Niš se nadaleko čulo”.

Ukazaću na knjige koje razotkrivaju raskošno kulturno nasleđe grada Niša njihov autor je naglašava da je svaka knjiga odštampana zahvaljujući gradu, koji je nekad suizdavač, ali uvek dobra materijna podrška uz veliko razumevanje da se izuči i prezentuje istorijsko-umetničko nasleđe Niša. Na Sajmu se dr Miša Rakocija predstavio sa nekoloko svojih knjiga.

“Setimo se prvo knjige iz 1997. godine sa naslovom „Slavni grad Niš-na krstoputini vekova“, preko koje su se Nišlije upoznale sa epitetom „Slavni grad“, u izdanju niške Prosvete. Već sledeće 1998. godine, posebno zahvaljujući ogromnoj podršci ondašnjih gradskih otaca, odštampana je monografija „Manastiri i crkve grada Niša“, a povodom 800. godina manastira Hilandara. Posle drugog svetskog rada prvi put su se Nišlije upoznale sa svojom hrišćanskom prošlošću. I opet uz svaku podršku grada, izdavači su Zavod za zaštitu spomenika i Prosveta”, nabraja autor ovih knjiga.

Dodaje da ja u ratnoj 1999. godini, uz podršku grada, Univerzitet u Nišu i SKC objavljen prvi niški multimedijalni kompakt disk na osnovu knjige „Manastiri i crkve grada Niša“. Te iste godine monografija i CD „Manastiri i crkve grada Niša“ dobijaju nagradu „Inicijal“ na sajmu knjiga. Već 2001. godine u javnosti se pojavljuje knjiga „Kulturna riznica Niša“, kojom se obeležava i 2000 godina od rođenja Isusa Hrista. Po prvi put na jednom mestu, na srpskom i engleskom jeziku, objedinjena je i razotkrivena dotad pomalo skrivena kulturna riznica Niša.

“Godine 2007. izdavaštvo grada Niša obogaćeno je prvom, i dosad jedinom monografijom o jednom manastiru, o „Manastiru Sv. Bogorodice u Sićevačkoj klisuri“. Ovde je Sićevačka klisura sagledana kao monaško stecište koje vredi posetiti, i detaljno je analizirana istorija, arhitektura, živopis i ikonopis manastirske crkve Sv. Bogorodice”, objašnjava dr Miša Rakocija.

“U godini obeležavanja Milinaskog edikata grad Niš je kao suizdavač, zajedno sa Univerzitetom u Nišu, Eparhijom niškom, Zavodom za zaštitu spomenika kulture, na trajan način obeležio ovaj jubilej , štampanjem reprezentativne dvojezične monografija „Konstantinov grad starohrišćanski Niš“. U monografiji je sa punom naučnom aparaturom istražena hrišćanska prošlost i umetničko nasleđe prvih hrišćana Niša. Za knjigu su pokazali interesovanje mnogi ugledni univerziteti u svetu, gde se i nalazi. U Nišu monografija dobija priznanje na 10 svetosavskom sajmu knjiga, zbog posebnih zasluga za afirmaciju i negovanje tradicije i baštine Niša”.

Knjiga „Manastiri i crkve južne i istočne Srbije“ iz 2014. godine, na enciklopedijski način prezentuje duhovnu i kulturnu riznicu ovog prostora, koja je ponekad na margini interesovanja čak i stručne i naučne javnost, a nedovoljno znana široj javnosti u čemu je njen veliki značaj.

Neizmeriv je značaj grada, uz operativnu podršku NKC, koji već 17. godina u svakom pogledu podržava štampanje zbornika radova sa uglednog međunarodno simpozijum vizantologa „Niš i Vizantija“. Dosad je publikovano 16. brojeva zbornika radova i jedno specijalno izdanje „Niš i hrišćanstvo“ povodom godišnjice Milanskog edikta 2013. godine. To je ukupno oko 9000 stranica znanja koje su sa sobom u Niš doneli oko 600 naučnika i istraživača iz mnogih država, od kojih 10 akademika.

To što Niš realizuje simpozijum svake godine ne uspevaju ni mnogo veći i poznatiji gradovi. Zato grad Niš i danas zaslužuje da nosi epitet „slavni grad“, ističe dr Miša Rakocija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com