Aleksinac

Đorđev put od „Petnice” do arheologije na terenu

Aleksinčanin Đorđe Petrović student je druge godine Arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a ovu naučnu granu zavoleo je još kao srednjoškolac u Istraživačkoj stanici „Petnica”.

„Ljubav prema arheologiji se rodila u Istraživačkoj stanici „Petnica”, gde sam se prvi put zapravo upoznao sa arheologijom”, priča Đorđe.

Dodaje da nije bio među onima koji su gledali Indijanu Džounsa i da je originalno planirao da se kao petnaestogodišnjak u „Petnici” bavi istorijom.

„Tamo sam shvatio da je to zapravo ono što mene zanima oduvek – kako su nekada ljudi živeli, šta su nekada radili kada nije bilo pisanih izvora i da to jedino možemo da saznamo putem arheologije”, objašnjava Đorđe.

U Petnici se upoznao sa arheologijom i naučio sve termine i izraze, što mu je značilo kada je upisao fakultet. Na svoje prvo iskopavanje Đorđe je otišao u avgustu 2022. godine kada je u okviru „Petnice” organizovano sedmodnevno iskopavanje i potraga za Vilom rustikom. U avgustu prošle godine bio je iskopavanju u Beloj Palanci na Antičkoj Remezijani.

„Probudimo se u šest ujutru, do sedam stignemo na lokalitet, odemo po opremu, kolica, krampove, ašove, lopate. To postavimo i krećemo da kopamo”, opisuje Đorđe jedan dan na terenu.

Foto: Privatna arhiva

Da bi se stiglo do grobova trebalo je iskopati dva do tri metra zemlje, te su to radili prve dve i po nedelje. Kada su stigli do grobova, morali su da se služe sitnijim alatom, a kada su stigli do skeleta koristili su zubarski alat. Đorđe objašnjava da se zubarski alat koristi kako bi se skelet lepo očistio, a zatim stavio u kesu sa ceduljicom i potom analizirao.

„Najveći utisak tada mi je ostavio način rada. Čuo sam priče kakav je rad na terenu, ali drugačije je kad si tamo i kad to osetiš na svojoj koži”, kaže Đorđe.

Ove godine deo je fakultetske izložbe koja je nastala u sklopu Centra za teorijsku arheologiju. Centar svake godine organizuje konferenciju, a ovogodišnja tema je smrt i umiranje. Sama izložba nosi naziv „Pepeo, prah i ništavilo”.

„Moja tema je više antropološka nego arheološka. Ja sam se bavio umetnošću umiranja u postmodernom dobu”, objašnjava Đorđe.

Foto: G.N.

Dodaje da je su arheologija i antropologija povezane. Ovog leta ponovo će ići na iskopavanja na Antičkoj Remezijani, a u planu mu je i odlazak u Rim na godišnju konferenciju Evropske asocijacije arheologa na kojoj će volontirati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com