Hronika

Doktorka Vojne bolnice pisala recepte, sama podizala lekove i prodavala?

U akciji koju su sproveli Vojna policija Generalštaba Vojske RS, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Nišu, Vojnobezbedonosnom agencijom Ministarstva odbrane RS i Zdravstvenom inspekcijom, u utorak 12. decembra po nalogu niškog Osnovnog javnog tužilašta Vojna policija odredila je zadržavanje do 48 časova radi saslušanja S.P. (1961.) iz Niša, civilnom licu koje radi kao lekar pri Vojsci RS u Vojnoj bolnici Niš, zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359 st. 2. u vezi sa st. 1 KZ.

Po nalogu OJT u Nišu od strane Policijske uprave Niš određeno je zadržavanje do 48 časova radi saslušanja i civilnim licima – A.P. (1955.) zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359 st. 1 KZ pomaganjem u vezi sa čl. 35. KZ i R.M. (1958.) zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234 st. 2. u vezi sa st. 1 KZ, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo.

Krivična prijava će biti podneta još protiv 3 civilna lica i to protiv jednog civilnog lica zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234 st. 1 KZ a protiv dva civilna lica zaposlenih pri vojsci u VB Niš zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359 st. 1 KZ pomaganjem u vezi sa čl. 35 KZ.

Postoji osnovana sumnja da je S.P. izvršila napred navedeno krivično delo na taj način što je nezakonito popunjavala recepte za lekove na ime pacijenata koji imaju otvorene kartone u ovoj ustanovi a potom iste u dve različite apoteke u Nišu podizala lično ili preko civilnog lica koje takođe radi u niškoj Vojnoj bolnici, što su im omogućile radnice apoteka, iako nije bilo uslova za to pošto se radilo o receptima koji glase na druga lica čije vojne zdravstvene knjižice nije imala kod sebe, piše u saopštenju OJT.

U apotekama je podizala dijetetske suplemente i lekove koji se ne izdaju na recepte, tako što je izdavala recepte na druge lekove u protivrednosti ovih suplemenata. Iz ovih apoteka pomenute radnice su joj to omogućile a ovi recepti su dalje slati na naplatu u Fond za SOVO i od istog apotekama vršena refundacija njihovih cena. Određeni deo lekova je prodavan po nižoj ceni pacijentima jedne privatne zdravstvene ordinacije, u vlasništvu A.P. U popunjavanju i potpisivanju određenog broja recepata pomagala su joj još dva civilna lica zaposlena pri Vojsci, dodaje se u saopštenju koje je izdalo Osnovno javno tužilaštvo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com