Društvo

Doček Nove godine u Nišu po novom modelu

Organizovanog dočeka Nove godine na centralnom gradskom trgu u Nišu će biti, to je odluka grada Niša koju sprovodi Niški kulturni centar. Menjajući dosadašnju praksu dočeka pod otvorenim nebom, započetu pre 22 godine, grad Niš započinje novu eru organizovanog dočeka.

Nekoliko muzičkih nastupa, ulica umetnosti i darivanja i velika fešta na centralnom trgu, obeležja su planiranog programa, za šta je iz budžetskih rezervi izdvojeno 12,5 miliona dinara u bruto iznosu.

Budući da 25. decembra počinje manifestacija „Niš u srcu“ koju uz podršku KLERP-a i TON-a uz pokroviteljstvo grada Niša, svake godine organizuje NVO „Fabrika umetnika“, ne želeći da jedni drugima budu konkurencija, postignut je dogovor da združeno realizuju program koji će biti interesantan građanima svih generacija.

Iskoračili smo iz klišea koji smo imali ranijih godina. Program koji se planira učiniće doživljaj  novogodišnjih praznika potpuno drugačijim. Obrenovićeva ulica je potpuno rezervisana za najmlađe sugrađane. „Fabrika umetnika“ priprema nekoliko mini predstava, klovnove, nekoliko deda mrazova koji će deliti paketiće mališanima. Biće kupljeno 1.800 paketića koje će 31. decembra od 10 do 17 sati na više lokacija, u Obrenovićevoj ulici i pored bina, biti podeljeni deci koja se u tom trenutku tu zateknu. Ostatak programa biće koncipiran tako da pruži ugođaj građanima svih generacija“, rekao je Srđan Savić direktor NKC u programu RTV Belle amie.

Foto: Niske vesti

Program koji se planira poslednjeg dana u ovoj godini jeste novina za Niš, ali je praksa u gotovo svim gradovima Evrope.

Program će biti realizovan na tri bine gde će biti muzike svih žanrova. Na Trgu Republike će između 10 i 13 sati svoj program imati nekoliko di džejeva. Bina kod Kalče biće aktivirana već od podneva kada će nastupiti bend En Passant, nakon njih će nastupiti Penthouseband, a između 15 i 17 časova grupa Kerber. Treća bina biće na centralnom trgu gde će od 23 sata nastupiti Željko Samardžić, čiji će program, kako se planira, trajati do jedan sat iza ponoći. Koncert će biti pauziran u ponoć na desetak minuta koliko je predviđeno da traje vatromet“, istakao je Savić.

Foto Sasa Djordjevic

Za sve građane koji će doček provesti na trgu biće obezbeđeni besplatni topli napici.

Služiće se čaj i grejano vino i to ćemo najverovatnije realizovati u saradnji sa vojskom, jer želimo da izbegnemo svaki rizik koji je u takvim situacijama vrlo moguć“, naveo je Savić.

Osvrnuvši se na reakcije oko izbora i cene nastupa Željka Samardžića, kao i nenamenskom trošenju novca, oko čega se podigla velika prašina, Savić je izneo i ove detalje.

Besmislica je da će grad platiti 10 miliona dinara za nastup Željka Samardžića. Sam iznos njegovog autorskog ugovora je 24.200 evra, svi ostali iz njegove ekipe koštaju nešto više od 5000 evra. Takođe, autorski ugovor potpisujemo i sa grupom Kerber na 10.000 evra, kao i sa En Passant i Penthouse bendom i njihovi ugovori ukupno iznose oko 3000 evra. Samo za izvođače ukupno će biti izdvojeno do 45.000 evra sa pripadajućim porezom na autorske honorare koji mora da se plati. To je suma znatno izspod one koja je bila ponuđena prvobitnom javnom nabavkom“, rekao je direktor NKC i objasnio zašto je ona obustavljena.

Kako su ponude na javnim nabavkama bile mnogo veće od budžeta sa kojim raspolažemo, započeli smo zakonski postupak potpisivanja autorskog ugovora sa izvođačima. Važno je da budžet nije probijen“.

Foto: Niške vesti

Topla posluženja na centralnom trgu, paketići za najmlađe, vatromet, službe obezbeđenja i ostala tehnička podrška ( policija, hitna pomoć, komunalne službe…), takođe su bili predmet javne nabavke koja je posebno raspisana, za koju je opredeljeno oko četiri miliona dinara.

Ovo je prvi put da organizujemo celodnevni i celovečernji novogodišnji program i nadam se da će, kao model, on zaživeti u budućnosti. Voleo bih samo da se ranije planira budžet dočeka, kako bismo na vreme započeli njegovo planiranje, a ne kao sada da sve uradimo u tri nedelje pred praznik. Doček Nove godine nije samo zabava. Program koji se planira, unapred treba osmisliti i realizovati kao turistički atraktivnu ponudu, jer će pored Nišlija toga dana u gradu biti mnogo turista“, naveo je Savić.

Foto: B.A.

Prema najavama niških hotelijera za doček Nove godine očekuje se dolazak brojnih turista iz bivših jugoslovenskih republika, pre svega Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i tradicionalno iz Bugarske.

Celodnevni novogodišnji program 31. decembra, usloviće i izmenu saobraćaja u pojedinim centralnim ulicama. Do završetka dnevnog programa, ulica Nikole Pašića biće zatvorena za saobraćaj od raskrsnice sa ulicom Pop Luke Lazarevića, do raskrsnice sa ulicom Aleksandra Nenadovića. Po završetku programa, saobraćaj ulicom Nikole Pašića će biti normalizovan. U ulici Milojka Lešjanina saobraćaj će biti obustavljen posle 20 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com