Zdravlje

Dobar odziv građana za besplatne preventivne preglede

Interesovanje građana za ovomesečne besplatne preventivne preglede u niškom Kliničkom centru, kao i prošle godine u ovo doba, bilo je i više nego zadovoljavajuće. Već u prva dva sata na spisku za preglede upisano je preko tri stotine pacijenata, a do drugog zvaničnog preseka u 13 sati, kroz ambulante ove zdravstvene ustanove prošlo je gotovo petsto pacijenata.

Ovog meseca, kako je određeno planom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, građanima su u ambulantama nove zgrade Kliničkog centra, u Centru za radiologiju, obavljani kardiološki pregledi – merenje krvnog pritiska i EKG, a svi zainteresovani građani su, u Centru za nuklearnu medicinu, davali krv na analizu na tumor markere prostate (PSA) i jajnika (CA 125) i na karcinoembrionalni antigen (CEA) .

“Ako uporedimo broj pregledanih pacijenta u prethodnim akcijama, naravno uzimam u obzir i 2017. i 2018. godinu, podaci koje dobijamo, pokazuju da je interesovanje Nišlija i dalje veliko, a kao i ranije i ovaj put, mnogi su se odlučili da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje na oba punkta”, naveo je prof.dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC, koji je dodao da je to samo još jedan dokaz da je cilj ostvaren i da je namera države i Ministarstva zdravlja potpuno opravdana, jer su uspeli da se približe pacijentima i „otvore“ svoja vrata svima.

Preventivni pregledi u isto vreme, organizovani su i u laboratoriji niškog Doma zdravlja, gde su pacijenti mogli da provere stanje opšte krvne slike, te je, kako navode nadležni u ovoj zdravstvenoj ustanovi, interesovanje i tamo bilo veliko.

Nakon dijagnostičkih pregleda, pacijenti su se konsultovali sa lekarima specijalistima, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Posle sumiranja podataka, u periodu od 08 do 16 časova u niškom KC upisano je i pregledano ukupno 560 pacijenta, od čega je njih 400 proveravalo krvnu sliku na tumor markere, te je u Centru za nuklearnu medicinu obavljeno 784 analiza. Kada je reč o kardiološkim pregledima, lekari su pregledali su gotovo 170 pacijenata, odnosno, prema vrsti pregleda, pružili 504 zdravstvene usluge. U niškom Domu zdravlja 125 pacijenata kontrolisalo je opštu krvnu sliku.

Podsećamo, kao što je i najavljeno iz Ministarstva Zdravlja Reublike Srbije, ovo je nastavak akcije skrininga opšteg zdravstvenog stanja našeg stanovništva. Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, do sada je pregledano više od 170.000 građana Srbije, odnosno oko 20.000 građana svake poslednje nedelje u mesecu, a prema najavama, svi preventivni pregledi koji će biti organizovani do kraja ove godine, biće deo kampanje “Rak je izlečiv”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com