KulturaMoja priča

Direktorka SKC-a Dragana Petković: “Nišlije imaju sluha za kulturu i umetnost”!

Studentski Kulturni Centar u Nišu jedna je od vodećih lokalnih institucija koja godinama unazad svojim radom profiliše kulturni prostor grada. Kao takva, organizuje brojne projekte na polju kulture, umetnosti i obrazovanja, koji su uvek uspešno realizovani, a zaposleni u SKC-u se trude da uspešan niz bude nastavljen i u narednim godinama. Na čelu ovako uspešnog tima nalazi se neko ko je svoje dugogodišnje iskustvo u oblasti rukovođenja umeo da iskoristi i u ovoj instituciji i neko ko svojim radom i zalaganjem daje veliki doprinos tim uspesima. Direktorka Dragana Petković u razgovoru za Niške Vesti otkriva tajne svog ličnog i uspeha SKC-a Niš.

Ovaj centar kroz svoje programe okuplja veliki broj mladih ljudi, studenata i šire populacije svih generacija koja u programima SKC-a prepoznaje kvalitetan kulturni, umetnički i edukativni sadržaj.

U okviru SKC-a deluju Akademski folklorni ansambl „Oro“, Veliki narodni orkestar, Akademski hor, Ženski hor, Akademsko pozorište i Psihološko savetovalište. Pored toga, objedinjuje i niz specijalizovanih programa- književno-tribinski, program vizuelnih umetnosti, muzičkoscenski program, izdavačku delatnost, filmski program, organizaciju koncerata, performansa, izložbi i sajmova. I sve ovo zajedno, kao celina, ima pozitivnu i delotvornu moć na mlade i njihov pravilan razvoj.

Za početak, Dragana nam otkriva šta je to na šta je posebno ponosna u prethodnim mesecima i koji su to uspesi obeležili početak njenog rada u SKC-u:

S obzirom na to da sam godinu dana u SKC-u Niš, posebno se ponosim činjenicom da su ovogodišnje manifestacije prevazišle dosadašnje okvire. Počevši od Svetosavskog dobrotvornog bala, koji je započeo, na jedan poseban način, našu poslovnu godinu i okupio veliki broj građana koji su plesali za učenike sa smetnjama u razvoju iz Specijalne škole “Bubanj”. Potom je usledio i Godišnji koncert AFA “Oro”, održano finale Frankofone pesme Republike Srbije u Nišu, zatim i jubilarni 10. Međunarodni studentski festival folklora, Praznik muzike i naravno Međunarodni studentski festival pozorišta “Urban fest” u organizaciji Akademsko pozorišta SKC-a, Sajam mentalnog zdravlja i više značajnih naučnih seminara i konferencija. U ovoj godini su naši studenti imali mogućnost da nastupaju na brojnim festivalima i međunarodnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu- Bugarskoj, Portugaliji, Poljskoj, Slovačkoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i obradovali nas brojnim priznanjima i prestižnim nagradama.”

Sa svojim saradnicima trudila se da u prethodnih nekoliko meseci okupi što veći broj studenata i mladih, kako bi im pružili mogućnost da se afirmišu u oblasti umetnosti i kulture. Kroz veliki broj interesantnih književnih tribina oni mogu da diskutuju na različite teme i da upoznaju već afirmisane pisce. “Mladima koji su prvi put objavili svoja dela trudimo se da damo podstrek i da ih predstavimo najpre publici u Nišu i akademskoj javnosti u Nišu, kao što je organizovano predstavqanje Jelene Cvetković, studenta Pravnog fakulteta u Nišu, koja je pobedila na konkursu “Prvenac” SKC Kragujevac i objavilu knjig “Priče sa prašnjavih polica”, dodaje ona.

Naredni dani biće posvećeni organizaciji Gala koncerta povodom obeležavanja jednog lepog jubileja. Naime, Akademski hor SKC-a održaće dva koncerta povodom obeležavanja 45 godina od osnivanja hora, najpre u Nišu a potom i u našoj prestonici.

“U prethodnim godinama naš hor je nastupao ne samo na teritoriji Srbije, već širom Evrope i predstavljao Univerzitet u Nišu, ali i naš grad i zemlju predstavljanjem vrednih dela domaće i svetske horske literature uz visok interpretativni domet. Obeležavamo dugu tradiciju i podsećamo se svih generacija i pojedinaca koje su gradile i razvijale Akademski hor SKC-a Univerziteta u Nišu. Ovom manifestacijom pružićemo ljubiteljima horskog pevanja divnu priliku da uživaju u kvalitetnom muzičkom programu naših akademaca pod dirigentskim upravljanjem maestra mr Zorana Stanisavljevića, ali i članova Kamernog hora Univerziteta “Adam Mickievič” iz Poznanja (Poljska) i dirigenta dr Kšištof Šiđiša, koji će se svojim repertoarom predstaviti na našoj sceni. Specijalni gost na koncertu će biti dirigent Fernando Gil Estrada iz Ekvadora. Koncert počinje u 19h, 22.11.2017. godine u sali Oficirskog doma, dok će publika u Beogradu uživati u koncertu 24.11.2017. godine, u 20 časova- sala SKC Beograd.“

Cilj direktorke, kako naglašava, je da u budućem periodu još više osnaži sve sekcije, uveća broj angažovanih studenata i SKC Niš ponudi raznovrsniji i bogatiji program Nišlijama a pre svega mladima.

“Ponosna sam na sve članove SKC-a, a posebno nadahnuće su nam novi volonteri koji su se od oktobra pridružili u velikom broju i žele da rade i razvijaju se sa nama, to je najznačajnija nagrada za nas zaposlene, ali i za sve profesore koji su angažovani kao umetnički rukovodioci u pojedinačnim sekcijama, jer znamo da radimo na pravom putu u afirmaciji sutra uspešnih umetnika. Želimo da im otvorimo vrata za dalje profesionalne orjentacije i razvojni put.”, ističe Petkovićeva koja se kroz svoj rad vidno trudi da da “vetar u leđa” studentima Univerziteta u Nišu.

Kao posledica zajedničkog predanog rada i zalaganja proizilazi da niški Studentski kulturni centar, sa svojim zaposlenima i preko pet stotina aktivnih učesnika u sekcijama i programima, ostvaruje velike rezultate, a upravo ti rezultati, propraćeni brojnim nagradama na domaćim i inostranim festivalima, govore da su intitucija koja uspešno kreira kulturnu scenu grada Niša.

“Zahvalna sam Nišlijama koji prate naše programe i koji su vrlo često unapred rasprodati. Nišlije rado posećuju kulturne programe, učestvuju u radu i i to je ono što nas motiviše da im u budućnosti pružimo što kvalitetnije sadržaje, i u skladu sa evropskim tendencijama. Njihovo oduševljenje se vidi na kraju svake predstave, koncerta, tribine… Kroz gromke aplauze oni daju snagu mladim ljudima koji se u tom trenutku nalaze na sceni.”

Povratna informacija koju tom prilikom dobijaju od konzumenata možda i na najbolji način svedoči o uspešnosti projekata i raznolikog programa koje plasiraju. Tu se krije i svojevrsna potvrda da Nišlije imaju sluha za kulturu i umetnost i da zajedno sa ovom institucijom rade na njenoj promociji i održavanju.

U SKC-u se, kaže, ponose i na činjenicu da ova institucija godinama unazad neguje tradiciju naše zemlje i naroda, kroz očuvanje narodne igre, pesme, kostima i običaja.


“Pre svega naš cilj i ono za šta se lično zalažem je da Akademski folkorni ansambl učestvuje na najprestižnijim međunarodnim festivalima, jer tako predstavljamo naš narod i tradiciju, ali i folklornu igru po kojoj smo prepoznatljivi. Uspeli smo da realizujemo vrlo značajne turneje za ansambl “Oro” u Portugaliji i Bugarskoj, a predstavićemo ih narednog meseca i u Beču.”

Upravo ovaj segment stvorio je priliku da se zajedno sa svojim kolegom otisne u daleku Kinu i upozna se sa svim elementima ove autentične kulture.

Tome je doprinela i uspešna organizacija sada već tradicionalnog festivala folklora:

“Potrudili smo se da kroz Međunarodni studentski festival folklora predstavimo ne samo našu igru celom regionu, već i narodnu igru drugih zemalja, pa su naši sugrađani uživali u folkornim igrama čak 10 zemalja sveta. Kao najbolji festival folklora u državi dobili smo poziv da predstavljamo Republiku Srbiju u Kini, na poziv Ministarstva kulture Kine i tada smo, kao direktori festivala, obišli kineske najpoznatije provincije, gde smo se upoznali sa tradicijom i kulturom njihovog naroda.”, kaže Petkovićeva i dodaje: “Imali smo lepu priliku da upoznamo civilizaciju staru više od 4000 godina, da posetimo zaštićene nacionalne parkove, religiju južnog budizma i autentičnost pojedinačnih etničkih grupa…”

Dodaje da su tom prilikom prepoznali kulturološke i religiozne razlike dveju zemalja. Ipak, moderna Kina bila im je najzanimljivija, a oduševili su ih savremeni trendovi koje prate i kojima ćemo se, kako tvrdi, i mi priključiti u bliskoj budućnosti. Kroz razgovor o tamošnjem višenedeljnom boravku i utiscima punim oduševljenja potrudila se da nam na najbolji način približi kineski kult:

“Domaćini su se potrudili da nam predstave svoju igru i ples a i mi smo sami učestvovali u brojnim performansima. Zanimljiva je različitost njihove kulture i naše! Njihovi kostimi potpuno su drugačiji, takodje zanimljivi su i tradicionalni plesovi koji podrazumevaju moderne dodatke u vidu igara posvećenih prirodi, tako da njihova muzika oponaša zvukove prirode i životinja. Kultura i religija zasnovana je prvenstveno na poštovanju životinja koijma su oni prilično zahvalni. Posvećuju svoje igre slonovima,paunima, majmunima, što je za nas potpuno drugačije i nesvakidašnje.”

Boravak u Kini doneo im je i mogućnost da prisutvuju velikom art festivalu u Šangaju, gde su se upoznali sa direktorima svetskih kulturnih centara, narodnih muzeja i teatara. Iz razgovora sa potencijalnim partnerima uvideli su da Srbija ide u korak sa svetskim trendovima i da pre svega kroz kvalitetnu muzičku scenu gradi svoj kredibilitet. Poseban utisak ostavio je i čuveni “Put svile”. Ističe da se posebno raduje budućoj kulturnoj razmeni naših zemalja.

Naredna godina biće obeležena kao godina kulturnog nasleđa u celoj Evropi. Kao takva biće usmerena na aktivnosti koje se bave očuvanjem nematerijalnog kulturnog nasleđa, a SKC će se svojim aktivnostima, pre svega kroz projektno delovanje, baviti očuvanjem tradicije, prezentovanjem folkornih igara i svega onoga što čini srpski identitet.


Pre godinu dana Dragana Petković je imenovana od strane Vlade Republike Srbije za v.d. direktora SKC-a. Nakon 6 meseci, prepoznata kao neko ko donosi rezultate, imenovana je za Direktora ove prestižne institucije.

Prethodnih 10 godina bavila se menadžerskim poslovima i kao neko ko je imao pravi razvojni put u oblasti rukovođenja, “čast joj je da može da se nađe na čelu institucije koja predvodi talentovane mlade ljude”, kako i sama kaže.

    Dragana je rođena 1983. godine u Nišu, gde je na Ekonomskom fakultetu završila Master studije a trenutno završava i Doktorske studije na pomenutom fakultetu.

Čitavu deceniju uspešno radi na rukovodećim pozicijama u Privednom sektoru, ali i kao konsultant sa domaćim i inostranim partnerima, univerzitetima i institutima u oblasti obrazovanja odraslih i neformalnog obrazovanja. Takođe, uspehe beleži i na projektima unapređenja kreativnih industrija.

Ono malo slobodnog vremena što ima, uglavnom posvećuje svojoj porodici, a kao veliki zaljubljenik u sport i prirodu, trudi se da se i kroz takve sadržaje konstantno obogaćuje i “puni baterije”. Veliki je ljubitelj putovanja, muzike, igre ali i svog posla za koji kaže da je zaljubljena u njega, pa iz svega ovoga logično proizilazi kontinuirani napredak, sjajni rezultati i velika dela, što i dolikuje jednoj ovako uspešnoj dami!

“Moja lična satisfakcija je zadovoljstvo mladih ljudi i studenata koji uspešno realizuju svoje projekte. Pravo je zadovoljstvo raditi sa kreativnim i kvalitetnim studentima, koji su prepuni ideja i rade na realizaciji projekata iz čistog entuzijazma i ljubavi. Sa njima ne postoji granica i velika je radost deliti uspehe sa njima!” ističe za kraj direktorka SKC-a.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com