Društvo

Devojčice iz Niša vežbale horsko pevanje sa drugarima iz čitave Srbije

Školica je trajala od 25. do 29. juna a ove godine po prvi put okupila je decu iz cele Srbije.

Učenice niške OŠ „Kole Rašić“ Milica Vasić, Mara Miljković, Magdalena Marinković, Mia Stojanović, Una Mitić, Sofija Stanojković i Natalija Krstić predvođene nastavnicom muzičke kulture Marijom Stojanović boravile su u Muzičkoj školi za talente u Ćupriji sa još 50 đaka iz Srbije na prvoj letnjoj školi pevanja u dečijem horu.

Na radionicama prve letnje škole pevanja u horu formiran je jedinstveni dečiji hor gde su nastavnici mentori (Vesna Jevtić prof. iz Kragujevca, Jelena Magleševa prof. iz Kragujevca, Marija Stojanović prof. iz Niša) pet dana radili sa đacima na usavršavanju tehnika pevanja i pripremi kompozicija različitih žanrova iz dečije horske literature.

Nakon kontinuiranog vežbanja pripremljen je program za planirane nastupe.

„Među aktivnostima izdvajamo nastup na Vidovdanskim svečanostima na koncertu posvećenom najboljim đacima i nastup na otvorenom u porti manastira Ravanica“, kaže za Niške Vesti niška profesorka Marija Stojanović.

Ona dodaje da je cilj ove „Letnje škole“ bio promocija združenog pevanja, zajedničkog rada i međusobne saradnje prilikom prezentovanja pesama prilagođenih uzrastu.

„Ove godine smo se okupili oko Vidovdana, što je uticalo na usmerenje programa oko pesama na temu pomenutog praznika, ali su se tokom petodnevne Letnje škole mogle čuti i druge pesme, pisane baš za dečije horove rukom domaćih kompozitora XX veka“, dodaje Stojanović.

Foto: Niške Vesti/Marija Stojanović

Ona kaže da su deca imala priliku i da obiđu istorijske lokalitete grada Ćuprija, upoznaju se sa lepotama grada i okoline, posete Muzej Horeum Margi, OMŠ „Dušan Skovran“, manastire Manasiju i Ravanicu i stvore nova divna prijateljstva.

„Najveću zahvalnost za realizaciju ovoj divnog projekta dugujemo direktorki Muzičke škole za talente u Ćupriji Danijeli Jović i našim divnim prijateljima koji su svojom energijom i velikim ličnim angažovanjem ulepšali rad i boravak ove fantastične i talentovane dece iz cele Srbije“, kazala je niška mentorka.

Foto: Niške Vesti/Marija Stojanović

Letnju školu učinili su veoma profesionalnom i Sonja Stanković prof. harmonike u OMŠ „Dušan Skovran“ u Ćupriji, Novak Novaković direktor Muzeja Horeum Margi u Ćupriji, Jovanka Ivanić prof. iz Sremske Mitrovice, Vesna Jevtić prof. iz Kragujevca, Jelena Magleševa prof. iz Kragujevca, Gordana Nešić-Simić prof. iz Beograda, Hristina Stojanović Miljić prof. iz Batočine,  Jelena Stanojević Kačavenda prof. iz Ćuprije, Marija Stojanović prof. iz Niša zajedničkim snagama uspeli da otvore jedno novo poglavlje i ispišu novu stranicu u istoriji dečije horske pesme.

Prvu letnju školu pevanja u dečijem horu organizovale su prof. Jovanka Ivanić i prof. Marija Stojanović, Udruženje Bingo iz Sremske Mitrovice uz podršku Muzičke škole za talente iz Ćuprije, Ministarstva kulture, Opštine Sremska Mitrovica i Opštine Ćuprija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com