Društvo

Departman za germanistiku u Nišu od septembra

Ukoliko sve bude taklo po planu i kako očekujemo, već u septembru upisaćemo prve brucoše na novom Depertmanu za germanistiku, odnoso nemački jezik i književnost, za koji vlada veliko interesovanje kako među srednjoškolicima, tako i kod njihovih roditelja koji su pokrenuli i potpisivanje peticije za otvaranje departmana za germanistiku u Nišu, kaže profesor dr Natalija Jovanović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Ona dodaje da je na fakultetu sve spremno da istog trenutka kada bude stigla akreditacija na koju se ček, a za koju je sve već dostavljeno Ministarstvu prosvete i Komisiji, počnu aktivnosti oko upisa prvig studenata.

“Očekujemo da prijemni bude u drugom upisnom roku, odnosno u septembru, a da prvi studenti nemačkog u Nišu budu u klupama od oktobra kao i njihove kolege sa ostalih studijskih programa”, dodaje dekanica Filozofskog fakulteta naglašavajući da već sada postoji veliko interesovanje za ove studije koje će moći da upiše 30 brucoša, a od Ministarstva prosvete i resornog ministra je dobila i obećanje da će Vlada odobriti 20 mesta na budžetu.

“Ogromo je interesovanje za izučavanje nemačkog jezika i književnosti”, dodaje dr Natalija Jovanović.

“Osim toga, ogromna je i potreba. Naša zemlja je okrenuta nemačkom tržištu iz najrazličitijih razloga pa tako i nemačkom govornom području. Nemački jezik je važan i u biznisu jer imamo sve više nemačkih kompanija  na tržištu, a samom Fakultetu se obratio veliki broj direktora iz Niša i okoline koji su čuli da će biti otvoren Departmanza germanistiku kako bi na vreme obezbedili nastavnike nemačkog jezika. Velika je potreba upravo za nastvanicima  nemačkog jezika, a ono što posebno moram da istaknem to je interesovanje i dece i roditelja koji su samoinicijativno preko fejsbuka pokrenuli potpisivanje peticije, obratili su se mimo nas ali i zajendo sa nama sa istim zahtevom i resornom ministarstvu”.

Dekanica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu dodaje i to da su se ovog juna nekoliko niških kandidata upisali na studije nemačkog jezika u Novom Sadu, Beogradu ili Kragujevcu i koji su visoko rangirani zauzavši jendo od prva tri mesta na rang listama ovih fakulteta.

“Verujemo da će oni od septembra postati naši studenti i mi bi smo to jako želeli jer se radi o izuzetno kvalitetnim studentima, a i oni kao i njihovi roditelji žele studije da nastave u Nišu što bi, opet, sa druge  strane, smanjilo i troškove u njihovim kućnim budžetima”, dodaje naša sagovronica.

Proces otvaranja Departmana za nemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu usporilo je dobijanje akreditacije.

“Sve što je bilo neophodno za prijem prvih studenata uradili smo. Formirali smo departman koji  ima šest zaposlenih,od toga su dva docenta, dva nastavnika nemačkog jezika i dva lektora. Ono što je najvažnije to je da departman napreduje jer je jedan nastavnik doktorirao, a doktorat je predala još jedna nastavnica nemačkog kao stranog jezika.Pridružiće nam se i dva docenta koji su iz Beograda ali će ovde biti stalno prisutni. I oni su izuzetno kvalitetni jer su dobijali međunarodne nagrad, jedan je dobio nagradu za razvijanje kulturne saradnje između Nemačke i Srbije”.

Dr Natalija Jovanović dodaje da fakultet zahtev za akreditaciju predao prošle godine, a da su u decembru dobili akt upozorenja kojim je od njih zatraženo da zaposle još dva docenta što je i urađeno.

“Početkom februara ove godine predali smo akt na upozerenje.U međuvremenu je došlo i do promene Zakona o visokom obrazoanju  koji je predvideo da stara Komisija koja odlučuje o akreditacijama prestane sa radom. Konkurs za formiranje Komisije je završeno, a od ministra prosvete smo dobili obećenje da će već na prvoj sednici prva tačka dnevnog reda biti naša akreditacija za Departman za germanistiku”, objašnjava dr Natalija Jovanović.

Dekanica Filozofskog fakulteta ističe da su oni potpuno spremni za početak rada novog Departmana za germanistiku i da je potpuno izvodljivo da se organizuje prijemni ispit u septembru, a da to efikasno rade pokazali su i prošle godine kada su u septembru organizovali prijemni ispit za prvu generaciju studenata na studijskom programu za socijalni rad i socijalnu politiku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com