Politika

Delegacija Bugarske u Nišu: Srbija poštuje prava bugarske nacionalne manjine

Republika Bugarska zadovoljna je kako se u Srbiji poštuju prava bugarske nacionalne manjine, i što posle 30 godina pauze počinje štampanje 26 udžbenika na bugarskom jezik, izjavio je danas u Nišu predsednik Skupštine Bugarske Dimitar Glavčev.

Glavčev i delegacija Skupštine Bugarske su zvaničnu posetu Srbiji danas počeli sastankom u Gradskoj kući u Nišu s potpredsednikom Skupštine Srbije Veroljubom Arsićem i s gradonačelnikom Darkom Bulatovićem.

“Smatramo da nema razlike u tome kako pripadnici bugarske nacionalne manjine žive i kako se njihova prava poštuju u Srbiji, u odnosu na to kako oni žive u drugim zemljama”, rekao je Glavčev.

Dodao je da je za Bugarsku važno obrazovanje pripadnika bugarske nacionalne manjine jer im omogućava da nađu posao, da bolje žive i imaju više samopouzdanja.

Glavčev je rekao da postoje problemi jedino sa organizovanjem Saveta nacionalnih manjina, ali da će sa izborom novog sastava na predstojećim izborima nacionalnih saveta, ti problemi biće prevaziđeni. Problem vidi i s promenom vlasništva u manjinskim medijima, zbog njihove privatizacije u Srbiji.

“Novi vlasnik medija mogao bi da se rukovodi samo svojim interesima, a ne interesima manjina”, rekao je Glavčev i dodao da je moguće rešiti taj problem tako što bi manjinski mediji prenosili “paket emisija” bugarske državne televizije, ili tako što bi ih manjinske televizije same pripremale.

On je takođe zahvalio predsednici Narodne skupštine Srbije Maji Gojković koja je inicijator njegove poste Srbiji.
Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić je istakao da poseta bugarske delegacije treba da doprinese još boljoj saradnji na svim nivoima i u svim oblastima.

“Srbija i Bugarska imaju potencijal da budu generatori razvoja ovog regiona, i poseta doprinosi tom cilju”, rekao je Arsić.

Istakao je da Srbija želi da pripadnici nacionalnih manjina budu izjednačeni s građanima srpske nacionalnosti i kazao da je Srbija proteklih godina donela više zakona koji unapređuju položaj nacionalnih manjina.

Saveti nacionalnih manjina, rekao je Arsić, prvi su korak za unapređenje položaja nacionalnih manjina, a sledeći koraci su zastupljenost jezika nacionalnih manjina u školama, udžbenici na jezicima nacionalnih manjina i informativni programi.

Delegacija Skupštine Bugarske tokom trodnevne posete Srbiji imaće sastanke u Skupštini Srbije gde će Glavčev održati govor poslanicima, a sastaće se i s predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com