Društvo

(VIDEO) Petrović: Deca su moj motiv da izgaram, da radim i pružim sve što treba

Dejan Petrović, učitelj Osnovne škole „Učitelj Tasa” u Nišu, omiljeni je među decom. Osim njegovih prethodnih i sadašnjih učenika, o njemu rado govore i njihovi roditelji.

Svi oni ističu učiteljevu posvećenost učiteljskom pozivu i elan da svoj posao radi kako najbolje ume.

„U razred ulazi uvek nasmejan, obraćajući se njegovim čuvenim produženim Dooooobro jutroooo. Od prvog razreda i roditeljskog sastanka, svima je jasno koji su njegovi ciljevi: da pomogne svojim đacima da od malih nogu razviju osećaj odgovornosti ka svojim obavezama, da zatraže pomoć kada im je potrebna, da nesebično pruže ruku ako su u mogućnosti i da rastu na što zdraviji način”, ovako o učitelju Dejanu govore roditelji i đaci odeljenja 4/5.

Svoj profesionalni rad započeo je kao vaspitač u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu, da bi na poziv i preporuku svojih kolega započeo rad u Osnovnoj školi „Učitelj Tasa”.

Foto: privatna arhiva

Ovaj lokal patriota ljubav ka nastavničkom pozivu nasledio je od majke učiteljice.

Od početka učiteljskog rada, njega krase inicijativa, težnja ka unapređivanju nastavnog procesa i odlična saradnja sa đacima, roditeljima i čitavim kolektivom.

Motivaciju da svoj posao radi najbolje što ume, on pronalazi u učionici.

„Tu i ne treba neki poseban motiv, ja uopšte ne smatram da je moj posao – posao u onom klasičnom smislu kao što i drugi doživljavaju. Jednostavno, to je po mom mišljenju jedno najlepše zanimanje, ako smem tako da kažem. Deca su moj motiv da izgaram, da radim, da im dajem sve ono što mislim da treba da im pružim”, navodi učitelj Dejan.

Roditelji u Viber grupi nikada ga ne pitaju šta imamo za domaći, jer domaći zadatak imaju deca.

On uvek zamoli roditelje da se deci spakuje zdrav obrok, umesto da se kupi nezdrava alternativa. Kad god je to moguće, časovi se izvode u dvorištu, na otvorenom, i podstiču decu na pokret.

„I to nije sve; ako postoji problem ili nesporazum među decom, gledaće da ga reši u krugu ekipe. I reši, svaki”, kažu roditelji i đaci.

Prema Zakonu o inkluziji, u odeljenje učitelja Dejana idu i deca sa razvojnim teškoćama.

„Zakon o inkluziji omogućio mu je da u svom odeljenju ima i takve dece, a ostalim đacima priliku da od svog Uče nauče kako se pruža ruka prijateljstva, empatije i razumevanja”, navode đaci i roditelji 4/5.

Foto: privatna arhiva

Dodaju da njihov učitelj ima pravični duh i da je prošle godine pokrenuo inicijativu za besplatne udžbenike za sve đake na teritoriji grada Niša.

Predložio je model koji bi bio izvodljiv za lokalnu samoupravu, a osim toga se angažuje u akcijama očuvanja životne sredine i sa svojim đacima učestvuje u realizovanju istih.

„Bira bicikl umesto automobila, loptu umesto telefona, zajednička druženja na otvorenom kad god je moguće”, kažu učenici i roditelji.

Učitelj Dejan navodi da je cilj svakog prosvetnog radnika da bude omiljen i da ostane u sećanju učenicima.

Ono što kažem i roditeljima i što sam uvek govorio je da ja učenike ne doživljavam uopšte kao učenike, kao neku decu koja dolaze tu sa strane i tako dalje. Jednostavno, to su moja deca”, navodi ovaj učitelj.

Dodaje da deca osećaju otvorenost i pažnju koja im se pruži, te da to vraćaju na najiskreniji i najotvoreniji način.

Povodom kraja školske godine i trenutka kada njegovi učenici prelaze u peti razred, učitelj Dejan je sa đacima organizovao predstavu „Čudna šuma” 31. maja u bioskopu „Vilin grad”.

Među zvanicama su se našli roditelji i bliža rodbina.

Njegovi đaci naveli bi još mnogo dela njihovog učenika, ali ono što najbolje opisuje ovog učitelja je kada se njegovi bivši đaci popnu do učionice na topao zagrlja, osmeh i pitanje „Kako si, srce moje”.

@niskevesti.rs Dejan Petrović, učitelj Osnovne škole „Učitelj Tasa” u Nišu, omiljeni je među decom. Osim njegovih prethodnih i sadašnjih učenika, o njemu rado govore i njihovi roditelji. #škola #učitelj #krajškolskegodine #raspust ♬ original sound Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com