Društvo

Daroviti i obrazovanje

Udruženje građana Mensa Srbije, Nacionalni centar za talente, Društvo defektologa Vojvodine i Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš organizuju tribinu “Daroviti i obrazovanje” koja se održava u Nišu u petak, 15. marta 2018. godine od 14:00do 18:00 u sali Regionalnog centraza profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Pariske komune bb.

Cilj tribine je da se sa različitih pozicija, u okviru stručne javnosti, razmotri pitanje obrazovanja darovitih učenika, problemi sa kojima se suočavaju u svom školovanju i razvoju, izazovi sa kojima se njihovi edukatori susreću, kao i da se predlože neka praktična rešenja, proizašla iz istraživačkog rada, ali i prakse.

“Ove teme načeli smo na dvemeđunarodnestručno-naučne konferencije “Darovitost -prepoznavanje i podrška” 2017. u Novom Sadui “Darovitost, obrazovanje i razvoj” 2018. u Boegradu, a ovom tribinom ujedno najavljujemo treću konferenciju “Darovitost -potrebe 21. veka”, koja se održava 3.-5. oktobra 2019. godine u Kruševcu”, poručuju organizatori.

Tribina je je namenjena vaspitačima, učiteljima, nastavnicima, stručnim saradnicima, defektolozima, lekarima, zaposlenima u javnim servisima, administraciji i upravama i svima drugima koji se u svom radu susreću i bave darovitom decom, mladima ili odraslima. Dobrodošli su i roditelji dece koja pokazuju znake darovitosti. Učesnici dobijaju potvrdu o 4 sata stručnog usavršavanja u ustanovi (Pravilnik o stalnom stručnom usavršavanju nastavnika, stručnih saradnika i vaspitača, Sl. glasnik br 48/18).

Agenda:
14:00-14:05 Pozdravna reč organizatora skupa
14:05 -14:30 Mozak kao osnov inteligencijei percepcije
Prof. Dr Nebojša Stojanović, neurohirurg Neurohirurška klinika KC Niš
14:35 -15:00 Darovitost i kreativnost -kako prepoznati potencijal
dr Lada Marinković, profesor strukovnih studija Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad
15:05 -15:30 Darovita deca i učenici u inkluzivnom obrazovanju
Marinela Šćepanović, MA defektolog Društvo defektologa Vojvodine, Mensa Srbije
15:30-16:00 Pauza
16:05 -16:30 Obrazovanje za darovitemr Predrag Đukić,autor programa za razvoj ključnih veština, ekspert Nacionalnog centra za talente, potpredsednik Mense Srbije
16:35 -17:00 Inovativni pristupi u obrazovanju MilanPetrović, predsednik UG “Nauči me”programski direktor “UniboxHub”
17:05 –17:45 Panel diskusija”Darovitiu sistemu obrazovanja u Srbiji -pogled iz ugla učenika”
Panelisti: daroviti učenici i studentiiz Niša Gimnazija Svetozar Marković: Staša Radenković, učenica specijalnog odeljenja 8. razreda Aleksandra Petković, učenica specijalnog odeljenja 4. razreda Elektronski fakultet u Nišu: Aleksandar GligorijevićPetar MilisavljevićModerator: Aleksandra Borović, Mensa Srbije.

Drugi deo tribine posvećen je učenicima: Povodom Nedelje svesti o mozgu, Mensa Srbije organizuje besplatne radionice Razmrdajmo vijuge – upoznaj mozak, za učenike od 1.do 4.razreda, od 18-19 časova u Regionalnom centru. Na interaktivan način, kroz igru, deca se upoznaju sa zanimljivostima o mozgu i načinom kako da poboljšaju njegov rad.

Od 19-20 časova inkluzivna radionica Razmrdajmo vijuge-igrajmo se, za učenike od 1.do 4. razreda, deca će se oprobati u različitim igrama za razvoj kreativnosti i intelektualnih potencijala.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com