Društvo

Dani vina i meraka u Niškoj Banji

Ivan Petrović iz Proseka, prošlogodišnji opštinski šampion u proizvodnji belog vina, na ovogodišnjim “Danima vina i meraka” u Niškoj Banji, proglašen je najboljim proizvođačem crnog vina.

Tradicionalna manifestacija održana je povodom obeležavanja vinogradarske slave i njihovog zaštitnika Svetog Trifuna i ove godine okupila je više od 200 proizvođača vina i rakije.

Porodična tradicija uzgoja raznih sorti grožđa ove godine donela je radost u dom Petrovića.

Decenije iskustva i sorta frankovka sa malim dodatkom hamburga bila je kombinacija koja mi je donela šampionsku poziciju u proizvodnji crnog vina. Radostan sam i iznenađen jer sam poznatiji po proizvodnji belog i roze vina, koja su takođe nagrađivana proteklih godina”, kaže Ivan Petrović.Odluku o najboljim proizvođačima belog i crnog vina doneo je stručni žiri koga su činili vrhunski enolozi iz Niša. Osim pehara svi nagrađeni su osvojili edukativna putovanja u poznatih srpskih i makedonskih vinogorja, dok će prvoplasirani imati šansu za plasman svojih proizvoda na predstojećem Sajmu vina u Vršcu.

Pedeset odsto dobrog vina je priča. Sever Srbije ima “vina sa peska”, zašto mi ne bismo imali svoju priču o “vinima sa kamena”. I ova manifestacija, na kojoj smo izabrali najbolje, je deo priče koja će svoj nastavak imati na Sajmu vina u Vršcu od 22-24. februara. Na sajam vodimo pobednike u svim kategorijama, dok će drugo i trećeplasirani, posetiti Skoplje, vinariju Aleksić u okolini Vranja i manastir Prohor Pčinjski”, kaže Dejan Jovanović predsednik GO Niška Banja, koja je 17. put organizovala ovo takmičenje.Sićevački kraj koji zahvata deo teritorije opštine Niška Banja svojevremeno je bio sinonim niškog vinogorja. Zadruga u Sićevu, osnovana je 1904. godine i gotovo čitav vek radila vrlo uspešno. U vreme kada je bila na svom poslovnom vrhuncu, pod uticajem ekonomske krize posao je zamro, a brojni vinogradi opusteli. Razlog što je broj vinogradara danas manji nego ranije, je to što, i pored potvrđenog kvaliteta proizvoda, osvajanje tržišta nije uvek lako.Sićevački kraj je specifičan po mnogo čemu. To je jedini kontinentalni predeo u svetu gde raste žalfija. Preko leta, klima je gotovo mediteranska što izuzetno pogoduje grožđu i vinovoj lozi. Vinogradara i vinara sada je daleko manje nego poslednjih godina prošlog veka, a razlog je to što je plasman njihovih proizvoda na tržište veoma loš. Država jeste pokrenula razvoj zadrugarstva kao način da se pomogne u tom smislu, ali je proces spor. Uporedo s tim, naše lokalno rukovodstvo i grad Niš, nastoje da pomognu, utoliko što najboljima sa svoje teritorije omogućujemo učešće na sajmovima i sličnim smotrama. Smatramo da je to pravi put, jer se razmenom iskustava, kontaktima i prezentacijom proizvoda, može učiniti pomak na bolje”, navodi Jovanović.

Trenutno na teritoriji opštine Niška Banja rade tri zadruge. Dve su dobile podsticajna sredstva, a subvencije su predviđene i za razvoj vinogradarstva. Za razvoj poljoprivrede u budžetu ove opštine opredeljeno je pola miliona dinara, koliko i prošle godine.

U oviru Dana vina i meraka, duž banjskog šetališta, svoje rukotvorine izložilo je nekoliko desetina zanatlija iz Niške Banje i okolnih sela. Posetioci su mogli da obiđu štandove vinara i vinogradara, da degustiraju vino i rakiju i probaju domaće specijalitete u gastro kutku. Ovo je bila prilika i za promociju narodnog stvaralaštva i zanatskih proizvoda, te su građani štošta mogli i da pazare.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com