Društvo

Dani Srpske u Nišu

Dani Srpske u Srbiji su pravi način da se bolje upoznamo jer smo jedan narod sa obe strane Drine, izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prilikom današnjeg susreta sa rukovodstvom Grada Trebinja i delegacijom Predsedništva Republike Srpske.

Manifestacija će trajati do 22. do 29. septembra, a štand sa brošurama postavljen je danas na Trgu Kralja Milana kod Gradske kuće u periodu od 12 do 19 sati. Pored Niša Dani Srpske biće predstvaljeni i u Beogradu, Kraljevu, Šidu, Subotici.

Gradonačelnica je istakla da saradnja izmedju ova dva grada traje već 9 godina.

“Zahvaljući današnjem susretu shvatili smo da imamo puno toga zajedničkog. Već smo dogovorili određene korake, pre svega razmenu studenata i saradnju kada je turizam u pitanju, kazala je Sotirovski.

Pre njenim rečima, Nišlije će imati priliku da na štandu vide šta to Republika Srpska nudi, gde smo tu slični i na koji način i možemo da sarađujemo.

Nadam se da će se gosti osećati kao domaćini i da kada bolje upoznaju Grad imati još bolju ideju na koji način naša dva grada mogu da sarađuju, dodaje Sotirovski.

Trebinje ima 270 sunčanih dana, sedište je turizma, energetike i poljoprivrede iako broji oko 30.000 stanovnika.

Gradonačelnik Trebinja kazao je da se nada se da će se u narednom periodu još više učvrstiti odnosi, pogotovu u oblastima turizma, ali i kulture i sporta. Iskoristio je priliku da pozove sve ljude koji nisu bili u Trebinju da obavezno dođu.

“Ove godine beležimo najveći broj noćenja od kako se evidentira boravište. Turistički potencijal postoji, zaključio je”, Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Tanja Đaković, pomoćnica ministra prosvete Vlade republike Srpske ističe da je činjenica da su kulturni i duhovni  prostori nedeljivi, oni su jedinstveni jer se granice kulturnog prostora ne mogu svesti u granice političkog i državnog prostora.

“Republika Srpska se ponosi svojom bogatom turističkom ponudom. “Banja Laktaši, Banja Slatina, banjski, zdravstveni turizam i naša lepotica Jahorina su ono po čemu je prepoznatljiva Republika Srpska, završila je Đaković.

 

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com