Društvo

“Dani jorgovana” u slavu ljubavi i Jelene Anžujske

Pod nazivom “Kad zamirišu jorgovani” u Niškoj Banji održava se dvodnevna manifestaciija posvećena najprepoznatljivijem prolećnom cveću.

U okviru manifestacije porti crkve Svetog Ilije u Niškoj Banji danas će uz venčiće i bombone, od 16:30 žene iz Udruženja “Kruna” upriličiti druženje sa decom – “Vrbica”.

Pletenje venca jorgovana koji je postavljen na ulaz u centralno banjsko šetalište, defile učesnika manifestacije, izložba suvenira i zanatskih proizvoda, izbor za mis jorgovana, proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova niških osnovaca na temu jorgovan i bogat kulturno-umetnički program, samo su deo svečanog otvaranja manifestacije koje je održano na popularnom banjskom šetalištu.

Ova turističko-kulturna ekološka manifestacija održava se 16. put u organizaciji Udruženja žena “Kruna”, pod pokroviteljstvom gradske opštine Niška Banja.

“Dani jorgovana” održavaju se u više gradova Srbije. Zasnivaju se na legendi iz srednjeg veka koja kaže da je u čast prvog dolaska u Srbiju francuske princeze i buduće srpske kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša Prvog. U slavu kraljice Jelene i Nemanjića, srpski narod je u srednjem veku u Ibarskoj klisuri zasadio jorgovane koji i danas cvetaju. Zbog njene humanosti i prosvetiteljske misije Jelena Anžujska se i danas slavi u znaku mirisnih jorgovana. 

Veruje se da je ljubičasti jorgovan simbol prave ljubavi, a beli ukazuje na nevinost. Kako god ko tumačio, reč je o cveću koje proleće čini lepšim i mirišljavijim.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com