DruštvoRegion

Dani bureka po prvi put u Doljevcu

Tradicionalni niški Dani bureka po prvi put nisu održani u Nišu. Sa ciljem da održi tradiciju ove gastro-turističke manifestacije i promoviše najpopularniji pekarski specijalitet juga Srbije, Unija pekara Niša je u saradnji sa doljevačkom Javnom bibliotekom organizovala manifestaciju u Doljevcu.

Iako skromijeg kapaciteta nego ranijih godina, manifestacija je izazvala veliku pažnju meštana Doljevca, budući da je prvi put da se ovako nešto organizuje u njihovom mestu.

“Dani bureka ove godine nisu imale takmičarski karakter. Ideja je bila promocija pekarskih veština. Pekari iz Malošišta su prihvatili izazov da naprave burek prečnika dva metra, koji je sam po sebi prava atrakcija. Učestvovalo je još nekoliko pekara sa ovog područja, ali je sve mnogo skromnije nego ranijih godina. Nema prodajnih štandova, nema propratnih aktivnosti kao ranije, ali ranije nije bilo ni korone”, kaže Bratislav Vukadinović predsednik Unije pekara Niša.

Foto: B.M.

U Uniji pekara Niša kažu da ne odustaju od održavanja manifestacije u Nišu, ali su raspoloženi da u saradnji sa okolnim opštinama Dane bureka organizuju i na nekoj drugoj lokaciji, gde god za to postoji interesovanje. Suorganizator manifestacije bila je Javna biblioteka Doljevac.

“Javna biblioteka je glavni nosilac kulturnih dešavanja u Doljevcu. Neprekidno se trudimo da postojeće programe osvežimo i osmislimo nove. Dani bureka su niški brend, tim pre smo i prihvatili ponudu da budu održani kod nas. Pekarima smo pružili mogućnost da promovišu sebe i svoje specijalitete, a nekim novim generacijama da uživaju u dobrom zalogaju i kvalitetnoj zabavi”, objašnjava Bogi Mitić direktor Javne biblioteke Doljevac.

Uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera, posetioce je pesmom razgalio Dragoslav Mihajlović Kanarinac, a svoje stihove pisane na dijalektu govorio je učitelj ovdašnji i pisac za decu Vlasta Cenić.

Mega burek prečnika dva metra podeljen je posetiocima manifestacije, koju organizatori ocenjuju kao veoma uspešnu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com