Zdravlje

Danas je Svetski dan borbe protiv osteoporoze

Svetski dan borbe protiv osteoporoze obeležava se danas. Institut „Niška Banja“ svake godine obeležava ovaj dan, međutim zbog novonastale situacije sa pandemijom virusa Covid-19 danas to nisu u mogućnosti. Zato su na sajtu Instituta “Niška Banja” pripremili vežbe za prevenciju i terapiju kod osteoporoze, koje se mogu pronaći na www.radonnb.co.rs u odeljku COVID-19/kinezi terapija-vežbe.

 

Svetski dan osteoporoze, 20. oktobra svake godine, obeležava jednogodišnju kampanju posvećenu podizanju globalne svesti o prevenciji, dijagnozi i lečenju osteoporoze. Cilj svetskog dana osteoporoze je da sama bolest i prevencija preloma postanu globalni zdravstveni prioritet obraćajući se zdravstvenim radnicima, medijima, kreatorima politike, pacijentima i široj javnosti, navodi se u saopštenju Instituta.

Osteoporozu karakteriše poremećaj građe kostiju koju nastaje kao posledica smanjenja koštane mase, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima.

Osteoporoza je sve veći globalni problem: u svetu prelomi pogađaju svaku treću ženu i svakog petog muškarca starijeg od 50 godina. Prema procenama u Srbiji od osteoporoze boluje oko 600000 ljudi, uglavnom žena.
Naslov ovogodišnje kampanje je „TO JE OSTEOPOROZA“ , i realizovaće se kroz vizuelne prikaze i priče stvarnih ljudi koji žive sa osteoporozom u svim regionima sveta.

Кampanja će naglasiti direktnu vezu između osteoporoze („tihog kradljivca kostiju“) i slomljenih kostiju, koje imaju ozbiljan uticaj na život u smislu bola, invaliditeta, potrebe za tuđom negom i pomoći. Takođe će se fokusirati na osteoporozu kao „porodičnu stvar“, istićući činjenicu da porodični negovatelji često nose najveći teret nege što menja kavlitet života cele porodice a ne samo obolelog.

Кljučne poruke Svetskog dana osteoporoze 2020.
1.Osteoporoza je osnovni uzrok bolnih, iscrpljujućih i po život opasnih slomljenih kostiju – poznatih kao fragilne frakture.
2.Osteoporoza pogađa celu porodicu – članovi porodice često snose teret nege
3.Ako je jedan od vaših roditelja imao osteoporozu ili frakturu kuka, ovo može povećati vaš rizik od razvoja bolesti. Proverite sopstveni rizik.
4.Preduzmite rane mere za prevenciju! Prevencija počinje u mladosti: redovna fizička aktivnost, dovoljno vitamina D, korekcija loših životnih navika (pušenje, alkohol, ishrana)…

Zdravlje kostiju tiče se cele porodice – osigurajte da vaša porodica održava zdrav životni stil.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close