Društvo

Danas je praznik Svete mučenice Julijane: Svim ženama ISPUNIĆE SE ŽELJA ako je pomenu i pročitaju molitvu

Danas, trećeg januara, obeležava se praznik Svete mučenice Julijane i šest stotina trideset mučenika.

Ova svetica smatra se zaštitnicom žena i devojaka, ali i svih onih koji nepravedno pate i stradaju.

Narodno verovanje kaže da će se ostvariti svaka želja svim ženama koje danas pomenu Svetu Julijanu izgovarajući ovu svetu molitvu:

„Tebe želite moj, ljubim i tražeći te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju tvome. I stradam radi tebe, da bih carstvovala s tobom, i umirem za tebe, da bih živela s tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za tebe. Njenim molitvama, kao milostiv, spasi naše duše.“

Sveta Julijana rođena je u Nikomadiji od roditelja neznabožaca. Kad je čula jevanđeljsku propoved, preobratila se u hrišćanstvo. Neki rimski senator Elevsije je bio njen verenik, a da bi ga odvratila od sebe, Julijana mu je rekla da se neće udati za njega ako ne bude postao eparh tog grada, misleći da on nikada to neće učiniti. Međutim, dogodilo se suprotno, ali je Julijana tada otkrila da je hrišćanska i da ne može stupiti s njim u brak, dok ne primi njenu veru. Elevsije se tada naljutio i optužio je njenom ocu, koji je odmah kritikovao i tukao, a zatim predao eparhu na mučenje. Nakon ogromnog mučenja, eparh je bacio u tamnicu. U hrišćanskom tradiciji spominje se da je Isus Hrist u tamnici iscelio, te je ona izašla potpuno zdrava. Nakon toga eparh je bacio u zapaženu peć, ali joj vatra nije naučila. Videći to čudo, mnogi su poverovali u Isusa Hrista. Sve one koji su tom prilikom prešli u hrišćanstvo eparh je osudio na smrt, a među njima i Julijanu. Odsečena joj je glava 304.godine. nakon toga Elevsija je ubrzo stigla Božja kazna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com