Društvo

Dan škole slave sa gostima iz pet zemalja

Pravno-poslovna škola Niš proslavlja jubilej, 25 godina samostalnosti škole. Jubilej obeležavaju nizom prigodnih manifestacija u školi, na Trgu kralja Milana i na sportskim terenima u Tvrđavi. Povodom Dana škole, a u okviru projekta C1 Erazmus plus,  škola je domaćin učenicima i nastavnicima šest škola iz pet evropskih zemalja. Gosti škole stigli su iz Italije, Francuske, Poljske, Rumunije i Španije. Niški učenici, obučeni u narodnu nošnju, dočekali su vršnjake iz Evrope tradicionalnim srpskim običajem i poslužili ih pogačom i solju. Gostoprimstvo su im poželeli i pesmom “Sve niške kaldrme”, a odigrali su i “Nišku Banju”.

“U okviru proslave 25 godina samostalnosti Pravno-poslovne škole Niš ugostili smo nastavnike i učenike iz pet zemalja. Projekat je u okviru Evropske unije i tema ovog projekta je  Emocionlana inteligencija i Preduzetništvo”, kaže direktor škole Milorad Gavrilović. “Smislili smo niz radionica na ove dve teme i nadamo se da će svi gosti otići iz Niša i Srbije zadovoljni temama koje ćemo obraditi. Predavači su izuzetni, profesor dr Miloš Todorović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, profesori sa Departmana za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu kao i naši profesori iz škole i škola koje su naši gosti. Nadam se da će i ovaj projekat doprineti da godišnjicu škole proslavimo na pravi način i da dalje Pravno-poslovna škola u Nišu bude vodeća, ne samo u Nišu već i u Republici kada su projekti u pitanju, ali i kada se radi o znanju naših učenika”, istako je Gavrilović.

On je dodao su jedina od škola u gradu koja sarađuje ili je sarađivala sa 20 škola u Evropi.

Foto: Pravno-poslovna škola Niš

“Pored ovih šest škola čiji su đaci i nastavnici danas sa nama, dolaze nam i gosti iz Slovenije iz Kranja, jer sa njihovim Školskim centrom imamo tradicionalnu razmenu učenika, a dolaze nam  gosti i iz Sofije, Bugarska, iz Ekonomske gimnazije. Realizacijom zajedničkih projekata  naši učenici upoznaju istoriju i kulturu tih zemalja  i vrednosti Evrope i zemalja Evropske unije. Sarađujemo i sa zemljama koje nisu članice EU, posebno sa Rusijom i školom u Sankt Peterburgu. Njihovi đaci danas nisu sa nama zbog završnih ispita i velike udaljenosti, ali su nam pislali  čestitke podrške sa željom da nastavimo saradnju”, ističe Gavrilović.

Vreme jubileja i godišnjica je vreme kada se u školama svode računi i prebrojavaju uspesi u prethodnoj godini, ali se prave i planovi za dalji rad.

Foto: Pravno-poslovna škola Niš

“Ove godine smo imali  izuzetne rezultate kada su postignuća naših učenika u pitanju, imali smo dosta  republičkih nagrada od prvog do trećeg mesta, a posebno bih istako simulaciju suđenja  gde smo od  sedam mogućih prvih mesta osvojili šest, imali smo prvo u drugo  mesto iz metematike na državnom takmičenju, treće mesto iz računarstva, nagrade na sportskim takmičenjima, a posebno se ponosimo našim košarkašicama koje su mlade i koje obećavaju nagrade”, naglašava direktor Pravo-poslovne škole u Nišu Milorad Gavrilović.

Planovi za budućnost su da đaci budu još bolji, a najavljene su i neke novine kada se radi o smerovima u školi.

“Imamo modernizovani  smer pravnog tehničara koji će se u budućnosti zvati Pravno-poslovni tehničar. Izmenjeni su nastavni planovi i programi tako da će novi profil biti u funkciji sveta rada i potrebe, ne samo javne administracije već i privrednih društava. Zato smo se već 2001/2002.godine i opredelili za “miks” prava i ekonomije i mislim da smo napravili pravi  potez i zahvaljujući toj viziji postali smo jedna od unikatnih škola kada je Školska uprava  Niš u pitanju i naša tri regiona jer ove naše profile koje naša škola ima nema ni jedna škola u bližem okruženju”, zaključuje Gavrilović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com