Društvo

Dan planete Zemlje u školi “Desanka Maksimović” u Čokotu

Dan planete Zemlje 22. april ustanovljen je 1970. godine u SAD,  a obeležava se širom sveta od 1992. kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja. Svake godine u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” u Čokotu, učenici i nastavnici obeležavaju međunarodni Dan planete Zemlje.

U ovoj osnovnoj školi su tokom aprila meseca organizovani ogledni časovi o značaju reciklaže, energetskoj efikasnosti i štetnim posledicama korišćenja fosilnih goriva. Učenici osmog razreda su, u okviru nastave biologije, dobili  zadatak da  istraže koliko je zagađenje njihove životne okoline, a svoja istraživanja prezentovali su u školi.

“Nakon odgledanih divnih radova zaključili su da je njihova okolina, naročito pored reka, njiva i puteva, zatrpana smećem i divljim deponijama. Cilj ove projektne aktivnosti bio je da učenici u grupama samostalno istražuju i sagledaju posledice loših navika njihovih sugrađana i ekološke (ne)kulture, a samim tim utičemo i na formiranje njihove ekološke svesti, ” kazala je Violeta Milosavljević, nastavnica biologije u ovoj školi.

Predstavnici svih pet odeljenja će, na Dan planete Zemlje gostovati u niškim medijima u cilju ukazivanja na jedan od najvećih ekoloških problema, koji se graniči sa ekološkom katastrofom u našoj sredini.

Inače, poslednje nedelje aprila u školi se sprovodi tematska nedelja pod nazivom „Zagađenje životne sredine“ kada će ovi radovi biti predstavljeni i učenicima drugih razreda.

DAN PLANETE ZEMLJE, 22. APRIL

Kao globalna inicijativa podizanja javne svesti ima za cilj da inspiriše lokalne zajednice, neprofitna eko-udruženja za zaštitu okoline, nevladine organizacije, obrazovne ustanove i druge organizacije da različitim ekološkim akcijama upozore javnost na važnost očuvanja životne sredine.

Kao i prethodnih godina, i ove će godine Dan planeta Zemlje biti posvećen jedinstvenim problemima i izazovima sadašnjeg vremena. U fokusu ovogodišnjeg obeležavanja je “ekološka i klimatska pismenost” , a obrazovanje je  važan segment i osnova za napredak.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com