DruštvoObrazovanje

Dalibor Todorović, profesor informatike u Gimnaziji “9. maj” među šest NAJBOLJIH EDUKATORA U SRBIJI

Dalibor Todorović, nastavnik informatike u Gimnaziji „9.maj“  jedan je od šest najboljih edukatora Srbiji za 2021.godinu. Ovo je osma generacija najboljih edukatora koju proglašava Udruženje Živojin Mišić. Nagrada je namenjena učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije, a konkurencija je ove kao i svih prethodnih godina bila izuzetno velika.

Najbolji edukatori su učitelji i nastavnici koji se svakodnevno ističu u svom radu, koji su inovativni, proaktivni, kreativni, pozitivni, pravedni i spremni na celoživotno učenje.

Najbolji edukatori ove godine dolaze iz šest gradova, a među njima je i Dalibor Todorović iz Niša kome ovo nije jedino priznanje za sada, ali je svakako ponosan na to što se nalazi među šest najboljih edukatora u zemlji. Inače, Todorović radi u niškoj gimnaziji „9.maj“ i predaje učenicima u IT odeljenju koje je po vokaciji namenjeno đacima sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo. Dodaje da ga to ne izdvaja od ostalih profesora informatike jer u zemlji ima puno nastavnika poput njega koji svojim radom doprinose obrazovanju novih generacija učenika.

„Igrom slučaja sam na nacionalnim projektima obišao mnoge škole i ušao u učionice, bukvalno od Horgoša do Preševa i od Šapca do Zaječara, video da postoji mnogo kvalitetnih nastavnika koji posao obavljaju tiho i skromno, ali se ne eksponiraju. Tako da ova nagrada koju sam dobio pripada svima nama“,  kaže Todorović.

Dalibor Todorović je nastavnik koji kod učenika razvija kreativnost i podstiče na preduzetništvo na svojim časovima. Pored toga, Dalibor kod svojih učenika razvija digitalne kompetencije koje su neophodne u 21.veku, i povezuje ih kroz različite obrazovne projekte – navode u obrazloženju žirija.

 „Svaka nova generacija učenika se razlikuje od prehodne a zadatak nastanika je da se prilagodi njihovim potrebama i znaju koje donose. To se najbolje primećuje u osnovnim školama kod učenika petog razreda. Deca sada od malih nogu odrastaju uz tablete, računare i mobilne telefone i ne možete od njih očekivati da će im klasičan čas koji smo držali nekim prethodnim generacijama učenika biti zanimljiv. Zbog toga pokušavam na druge, kreativnije načine, da im privučem i zadržim pažnju na času. Uglanom su to projekti na kojima zajedno radimo i koji kod njih razijaju nove kompentencije“, objašnjava Todorović.

Profesor Todorović predaje učenicima sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u IT odeljenju kojih za sada ima u 19 škola u Srbiji. Rad sa ovom decom je i za njega kao i za učenike nova vrsta izazova.

 „Program za rad sa učenicima u ovim odeljenjima je nešto drugačiji i gotovo da je na fakultetskom nivou što je izazovnije, i za profesore i za đake. Sa druge strane, ova odeljenja su bila predviđena u prvom naletu za 100 najboljih đaka u ovoj oblasti, a potom je proširen na 1000. To praktično znači da u odeljenju imamo i učenike sa prosečnim znanje iz ove oblasti.U tom slučaju se menja i uloga nastanika, pa se sada trudim da se se deca „ne uplaše“ na samom početku od onoga što ih očekuje,  jačanjam njihovo samopouzdanje, učim ih da veruju u sebe i da svaku proble može da se reši bez odustajanja“, objašnjava Todorović.

Pored zvanja najboljeg edukatora Srbije, organizatori ovog izbora su za pobednike spremili i novčanu nagradu od 100.000 dinara, koju laureati mogu da upotrebe da unaprede svoj rad i realizuju projekte sa decom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com