Moja priča

Cvetković: Kik boks je način života

Milan Cvetković višestruki je šampion nekadašnje Jugoslavije u kik boksu, srebrni kik bokser među Balkancima a nekada i treći u Evropi.

Njegov mlad i uspešan klub krupnim koracima grabi ka vrhu, svakod dana stvarajući neke nove šampione.

Niš je uvek imao dobre kik boksere. Za to je svakako zaslužan Zoran Stanković – Trša, on je počeo prvi da se bavi ozbiljnije kik boksom, kasnije sam krenuo i ja a danas i mnogi drugi, počinje njegovu priču Milan Cvetković, trener i vlasnik Kluba borilačkih sportova „Konstantin“ Niš.

Foto: KBS Konstantin

Kad uporedimo ovaj sport nekada i sad? Da li smo tada billi dovoljno dobri ili smo danas bolji?

„Mi Nišlije jesmo u samom vrhu kada je kik boks u Srbiji u pitanju. Puno se trudimo da postignemo dobre rezultate i za sada nam dobro polazi za rukom. Puno mladih nada obećava da ćemo još dugo ovakav trend zadržati.“ kaže Cvetković za Niške Vesti.

Zašto su Nišlije tako uspešne u ovom sportu?

„Prkos i inat da se uspe tera ljude iz ovih krajeva da budu uspešni kao sportisti. Imamo dobru školu i leže nam, da tako kažem, upravo ti sportovi. Deca vole kik boks i sve je veće interesovanje za treninge. Sve su brojnije cure na treninzima u našem klubu, što je prijatno iznenađenje. Tu su one zbog samoodbrane i zbog skidanja kilaže ali nije bitan povod zašto su došle, još je važnije da vredno treniraju i budu uspešne u tome.“

Foto: KBS Konstantin

Da li je po tvom mišljenju kik boks pomalo zapostavljen sport od strane države i Ministarstva sporta. Ako računamo sve uspehe naših kik boksera, reklo bi se da najviše para treba da odlazi upravo za pripremu kik boksera?

„Mi zaslužujemo mnogo, mnogo, mnogo više! Kako medijske pažnje, tako i para od Ministarstva, ali i grada. Kik boks je najtrofejniji sport, jer imamo najviše svetskih i evropskih prvaka. Nepravedno smo zapostavljeni... Još uvek nismo olimpijski sport, i nadam se da će to uskoro da se promeni. Trenutno smo u drugom “šeširu” i čekamo. Ljudi prepoznaju potrebu, treniraju sve više. Ministar Vanja Udovičić za sada ima više sluha za kik boks u odnosu na njegove prethodnike i želi da pomogne“ kaže za Niške Vesti Cvetković.

Foto: KBS Konstantin

Milan je Nišlija, godinama se trudi da okupi mlade u gradu i “zaposli” ih sportom, zadovoljan je kako to sve ide ali nikako nije zadovoljan onim što mi novinari pišemo. U želji da napišemo što čitaniju vest, žurnalisti se trude da prikače po koju etiketu, e tu nastaje problem jer kako kaže Cvetković mešamo babe i žabe.

“Često se u medijima koristi i povezuje nasilje sa kik boksom, to mi smeta. Zna se šta je nasilje i gde i kako ono nastaje a trebalo bi da postoji jasna granica šta je borilački sport i to nikako ne sme da se meša. Kada pročitam naslove tipa…”Banda kik-boks devojčica” a da ove devojke nemaju nikakve veze sa sportom ja sam nezadovoljan što se sve te priče povezuju sa našim sportom i to nije u redu. Često se i kriminalci nazivima povezuju sa našim sportom i to mi nije pravo. Lepe se etikete, nepotrebno. Sve to baca ljagu na naš sport.“ odlučan je Cvetković.

Da li to znači da su kik bokseri ustvari suptilni muškarci koji vole da odmere snagu samo u ringu?

„Kik boks je takav da onaj pravi sportista koji svakodnevno trenira, “satima udara džak” i jedva čeka da ode kući i odmori se od treninga. Nikako mu nije u opisu da se bije po ulici ili u klubovima. Dokaz da kik boks nije grub sport je i sve veći broj žena, u našem klubu ima i doktora, advokata…“

Foto: KBS Konstantin

Kako izgleda danas KBK “Konstantin” da li se on razvija onako kako ste planirali i zamislili ili drugačije?

„Sada smo u sali u Pantalejskoj ulici broj 77. Zadovoljan sam i brojem članova, jer smo mi mlad klub i postojimo petu godinu. Prezadoljan sam rezultatima, brojem takmičara kao i brojem rekreativaca koji dolazi na treninge. Kada raste broj takmičara, rastu i ulaganja, Grad Niš nam izlazi u susret ali bi bilo dobro da je ova podrška još veća i jača. Pružamo svakog dana više i zato s pravom očekujemo pažnju“ završava Milan Cvetković, bivši takmičar danas trener i vlasnik Kluba borilačkih sportova „Konstantin“ Niš.

Klub Borilačkih Sportova „Konstantin – Niš“

Pantalejska 77, Niš

Treninzi se organizuju svakog dana od 19 sati

Dobro došli!

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com