Ekonomija

Cumtobel počinje sa radom 2018. godine

Od jula 2016. do danas, u Niš su došla dva velika investitora, koji će narednih godina zaposliti preko 3.500 radnika sa velikim udelom visokoobrazovanog kadra, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović. On se posebno osvrnuo na dolazak austrijske kompaniju Cumtobel Grup, koja će pogone otvoriti početkom 2018. godine, a Gradu Nišu je još pre dve godine donirala modernu javnu LED rasvetu sa pametnim upravljanjem u Sremskoj ulici i kod „kamenog mosta“.

“Svakako da vest koja nas je  obradovala, a koju je saopštio premijer Srbije, Aleksandar Vučić u otvorenom pismu Nišlijama, je da će austrijski Cumtobel investirati u Niš preko 30 miliona eura u izgradnju proizvodnog pogona sa planom za početak proizvodnje u 2018. godini, predstavlja istorijski trenutak za naš Grad.”, dodao je.

“Ovim se ispunjava obećanje koje je predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, dao građanima prilikom sedmodnevnog boravka Vlade u Nišu, da će u Niš dovesti nekoliko svetski poznatih kompanija i vratiti Niš na mesto koje mu pripada, a to je centar i generator budućeg razvoja jugoistoka Srbije. Grad i građani Niša mu se na tome zahvaljuju.”

LIČNA KARTA KOMPANIJE CUMTOBEL GRUP

Austrijska kompanija Cumtobel Grup jedna je od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti. Sa tri međunarodno priznata brenda Thorn, Tridonic i Cumtobel, i dve manje poznate marke Acdc i Reiss, grupa nudi svojim klijentima širom sveta širok spektar proizvoda i usluga.

Grupacija ima 14 proizvodnih pogona na četiri kontinenta i prodajne objekte u oko 90 zemalja, zapošljava preko 7.000 radnika. Cumtobel Grup se konstantno širi preuzimanjem drugih brendova, a 2006. grupacija je izašla na berzu. U svetu je poznata kao „Mercedes u svetu najnovijih tehnologija rasvete“. Početkom 2016. godine kompanija Cumtobel donirala je Gradu Beogradu i Gradu Nišu modernu javnu LED rasvetu sa pametnim upravljanjem (u Nišu na lokacijama u ul. Sremska i kod „kamenog mosta“).

Cumtobel Grup planira izgradnju fabrike površine oko 40.000m² i da zaposli značajni broj Nišlija, sa velikim udelom visokoobrazovanih kadrova. Za realizaciju planiranog projekta, potrebno je oko 10 ha zemljišta, koje će Republika Srbija i Grad Niš obezbediti u jednoj od Industrijskih zona u Nišu, što će biti predmet daljih dogovora.

“Proces donošenja odluke trajao je preko godinu dana. Tokom šest poseta predstavnika kompanije Cumtobel Grup Gradu Nišu upoznali smo ih sa komparativnim prednostima Republike Srbije i posebno našeg Grada. Poseban akcenat u pregovorima bio je na industrijskoj tradiciji, potencijalima i planovima za razvoj naučno–tehnološkog parka i industrije naprednih tehnologija u Nišu, odnosno prednostima koje generiše pre svega Univerzitet u Nišu”, kazao je Bulatović.

On je podsetio da će  Integrejted mikro-elektroniks (IMI), sa Filipina investirati preko 20 miliona eura i zaposliti najmanje 1250 radnika, a  nemački Leoni  će u novu nišku fabriku investirati preko 20 miliona eura, a zaposliti najmanje 2200 radnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com