Stari Niš

Crkva u Nišu posvećena UZVIŠENJU SVETOG KRIŽA

Plac za ovu crkvu kupljen je još za vreme Turaka. Sredstva je pribavio prizrenski nadbiskup Bugareli. Turci nisu dozvoljavali izgradnju katoličke crkve u Nišu.

Sagrađena je tek po oslobođenju Niša od Turaka, i to posle izgradnje železničke pruge Beograd– Niš 1884. godine, kada je u gradu bilo preko 200 stalno nastanjenih katolika.

Dolaskom u Niš 1885. godine drugog katoličkog sveštenika Vilibalda Čoka, izgrađena je prva »katolička crkvica, stan i škola« u varoši. Gotovo četiri decenije kasnije, 1925. godine, crkva je obnovljena i proširena, a uz nju je sagrađen i toranj. Nešto kasnije, 1934. godine, katoličkoj crkvi u Jug-Bogdanovoj ulici dozidan je sprat. Projekat dogradnje izradio je niški arhitekta Julijan Djupon.

Godine 1992, za vreme župnikovanja vlč. Antuna Pečara, na sednici župskog veća uz prisustvo beogradskog nadbiskupa Franca Perka dogovoreno je da se gradi nova i veća crkva. Za arhitektu je predložen g. Zoran Marković. I krenulo se u izgradnju.

Požrtvovanošću vlč. Antuna, uz razne donacije sa strane izgrađena je crkva i novi župski stan. Franjevci Bosne Srebrene dolaze ponovo 2007. godine. Naime, 21. oktobra 2007. pod sv. misom u 10.00 sati, fra Niko Josić postavljen je za župnika crkve – tada posvećena – Presvetom Srcu Isusovu u Nišu.

Uvođenje u župu obavio je sam beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, uz prisustvo generalnog vikara fra Leopolda Rohmesa [Rochmes] kao izaslanika Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Isto tako, za kapelana župe postavljen je i fra Kristijan Montina, koji će svoju službu obavljati do januara 2008. godine.

Od sakralnih objekata po filijalama imamo samo jednu kuću u Leskovcu u kojoj je priređen prostor za obavljanje pastorala. Taj duhovni prostor (filijalna kuća) posvećen je Blaženoj Djevici Mariji Kraljici (slavi se 22. avgusta). Pastoral za vernike u Pirotu vrši se jednom mesečno i to u prvatnoj kući porodici Andrea.

foto: Milan Novaković

Župa u Nišu prostorno je velika, zauzima gotovo čitavu južnu Srbiju – od Aleksinca pa do granica s Makedonijom, Kosovom i Bugarskom. Trenutno se pastoralno deluje i u dve filijale: Leskovac i Pirot. Župa broji oko 700 vernika raspršenih na ovom velikom području.

Najviše ih je koncentrisano u Nišu. Katolici su na ovom području u manjini jer se župa nalazi na dve pravoslavne eparhije: Niškoj i Vranjskoj! Katoličanstvo ove zajednice najbolje se vidi u nacionalnoj različitosti, u mešovitim brakovima i kulturnim osobenostima.

U župi su prisutni Hrvati, Slovenci, Mađari, Poljaci, Albanci, Srbi, Romi, Italijani i drugi. Svako svojim držanjem doprinosi ovom bogatom mozaiku župe.

Hteo bih i ovom prilikom da se zahvalim Istorijskom Arhivu Niš posebno Bobanu Jankoviću
koji su pomogli u pisanju ovog članka

Priredio na stranici:
Novaković Č. Milan

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com