Društvo

Civilna zaštita za vanredne situacije?

Upoznavanje sa inicijativom za udruživanje i bolju saradnju lokalnih samouprava sa ovog područja u situacijama prirodnih nepogoda i vanrednih situacija, sa posebnim akcentom na preventivno delovanje kako bi takvih situacija bilo što manje, bila je glavna tema sastanka na kome su se sreli predstavnici dvadesetak opština i gradova sa područja jugoistočne Srbije, iz sliva Južne Morave sa čelnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Kancelarije UNDP u Beogradu.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave Ivana Bošnjaka, u praksi se pokazalo da je neophodno ponovo uspostaviti sistem sličan sistemu Civilne zaštite koji je odlično funkcionisao u nekadašnjoj SFRJ i po kome su i mnoge zapadne zemlje uspostavile svoje sisteme odbrane od vanrednih situacija.

“Potrebno stvoriti sistem u kome će opštine i gradovi iskoristiti i udružiti sve svoje kapacitete i zajednički, koordinisano, raditi pre svega na preventivi, bilo da su u pitanju čišćenja i uređenja vodotokova, šumskih puteva za gašenje požara i slične aktivnosti, jer poplave, požari, zemljotresi i sve druge stihije ne poznaju administrativne granice, pa zato i u njihovom predupređivanju treba delovati zajednički”, naglasio je Bošnjak.

Zamenik direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, nekadašnje Kancelarije za obnovu, Sandra Nedeljković istakla je da je šteta od prirodnih i drugih katastrofa najmanje deset puta skuplja od novca koji je potrebno uložiti u sprečavanje tih pojava.

“Svi nedostaci naše zemlje u vanrednim situacijama nabolje su se videli u poplavama 2014. godine i zato Kancelarija i resorno ministarstvo i insistiraju na udruživanju i zajedničkom radu u prevenciji ovakvih događaja, kojih će, kako je rekla, zbog klimatskih promena biti sigurno sve više”, istakla je ona.

Do sada je, pod okriljem Stalne konferenicije gradova i opština već formirano nekoliko udruženja teritorijalno određenih slivovima reka, pa su se tako već udružile opštine i gradovi iz sliva Zapadne Morave, Drine, Dunava, Kolubare, a pokrenute su i slične inicijative u slivu Velike Morave, Timoka i u Vojvodini.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je naglasio da Grad Niš podržava ovu inicijativu i da je spreman da, kao najveći grad na ovom području i grad kroz koji protiču dve najveće reke u ovom delu Srbije, Nišava i Južna Morava, sve svoje kapacitete stavi na raspolaganje i susednim opštinama.

“Od prirodnih katastrofa nijedna opština se ne može sama ni zaštititi ni odbraniti i da je saradnja u toj oblasti od neizrecive važnosti”, kazao je Bulatović.

Slično razmišlja i predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević, koji je na čelu Odbora za delovanje u vanrednim situacijama SKGO.

“Saradnja malih opština koje nemaju velike tehničke, materijalne i kapacitete u ljudstvu sa većim opštinama i gradovima prosto neophodna”, rekao je Saša Đorđević i naglasio da “očekuje da će se ovom procesu priključiti svih tridesetak opština i gradova sa ovog područja, jer je to jednostavno u interesu svih”.

O ovoj Inicijativi, u narednim mesecima, treba da se izjasne Skupštine svih opština i gradova sa područja sliva Južne Morave, a zvanično potpisivanje Protokola o udruživanju najavljeno je za sredinu februara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com