Društvo

Čitaoci upozoravaju: Most u jadnom stanju, otpad se gomila u Nišavi

Otpad koji se gomila ispod mosta na Nišavi kod Vrežine skoro godinu dana, biće očišćen čim vremenske prilike dozvole, rekao je Niškim Vestima direktor Vodoprivrednog centra “Morava Niš” Dragoljub Miljojković. Fotografije  “čepa” na desnoj strani ovog mosta redakciji je poslao zabrinuti čitalac.

Poplave koje je Srbija doživela polovinom maja 2014. godine bile su uzrokovane obilnim padavinama, međutim, stručnjaci su i tada upozoravali da su problem i  neprohodni vodotokovi na kojima se gomila otpad.

Dragoljub Miljojković, direktor Vodoprivrednog centra Morava Niš koje je zaduženo za održavanje vodotokova, kaže da je problem čepa na mostu kod Vrežine složeniji i da su oni upoznati sa njim.

Po njegovim rečima, raščišćavanje na ovom delu Nišave otežava stanje mosta jer je potrebno na teren izvesti teške mašine.

“Za sada je taj problem u Božjim rukama, jer sve zavisi od vremenskih uslova. Čim se steknu  uslovi i vodostaj reke bude niži, izaći ćemo na teren”, dodao je.

Osim VPC Morava Niš, sređivanjem vodotokova bavi se i Vodoprivredno preduzeće “Erozija”. Direktor ovog preduzeća, Slobodan Marković, je za Niške Vesti kazao da oni rade na tržišnim principima – za novac i kada dobiju nalog od Srbija voda, u stanju su da za nekoliko sati očiste teren.

“Upoznati smo sa ovim problemom. Dobro je da se taj čep očisti dok su vode male, kada dođe do problema onda je kasno. Naše ekipe su u stanju da taj problem reše za nekoliko sati, ali nalog nismo dobili,” kaže Marković.

Ako se zna da je vreme raspada obične plastične kese milion godina, onda je više nego zabrinjavajuće gomilanje otpada kakvo je ovo kod Vrežine. Mislite o ovome sledeći put kada budete izašli na vodu.

Vrsta otpada i vreme raspadanja

Cigareta bez filtera – 3 meseca
Papirne novine – 2 do 12 meseci
Filter cigarete – 1 do 2 godine
Žvakaća guma – 5 godina
Konzerve – 100 do 500 godina
Stiropor – 1.000 godina
Plastične kese – 1.000.000 godina
Staklena flaša – nikad

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com