Kultura

“Četiri ruže” premijerno posle 12 godina na Filmskim susretima

Film Vasilija Nikitovića “Četiri ruže” premijerno je prikazan treće festivalske večeri Filmskih susreta u Nišu.

Ovu krimi-dramu sa elementima komedije čini nekoliko paralelnih priča, koje govore o provodu nekoliko različitih filmskih junaka u beogradskom noćnom klubu “Četiri ruže”.

„Četiri ruže“ je rediteljski debi Vasilija Nikitovića, koji je za svoj igrani prvenac odabrao impresivnu glumačku ekipu.

Tražio sam najbolje i dobio najbolje, Dao sam im scenario da pročitaju, priča im se dopala, čak su tokom snimanja i oni sami kreirali neke scene, tako da smo imali izuizetnu saradnju i uspeli smo da napravimo ono što smo svi zajedno i hteli. U filmu nema glavnih glumaca. I Miloš Samolov, i Boris Milivojević, pa i Dragan Gagi Jovanović, Srđan Todorović, Gordan Kičić, Sonja Kolačarić, Nada Macanković i Milutin Milošević i Dragana Dabović,  svi imaju podjednaku minutažu“, kaže reditelj Nikitović koji je đak Miše Radivojevića i Emira Kusturice.

Ono što ovaj film izdvaja od svih drugih na festivalu je to što je proces njegovog stvaranja trajao izuzetno dugo.

Na snimanju je to sve teklo kao voda, nije bilo naporno. Jedino što smo imali pauze između snimanja od po nekoliko godina. To je bilo malo nezgodno. Nemam ja ništa protiv toga i nije mi važno koliko traje proces. Važno je da film ispadne dobro i da se dobro zabavimo dok to radimo“, kaže Boris Milivojević jedan od protagonista filma.

Foto:SP

Scenario za film započeo sam još 2007. godine, međutim, do novca se zaista teško dolazi. Ja sam kao reditelj hteo što više, a kao producent da to bude što pre gotovo. Onda sam tako, kao dvostruka ličnost stalno nešto menjao, a mogao sam da se sam sa sobom svađam oko probijanja rokova. Na kraju, deo neophodnog novca nam je dalo Ministarstvo kulture, kao i Filmski centar, međutim, ovo delo je stvorila ekipa dobrih prijatelja i glumaca koji su često znali i sami da dopišu adekvatan tekst“, navodi Nikitović.

Premijera filma prikazana je pred punom Letnjom pozornicom.

Foto:VM

Pažljivo sam pratio svaku reakciju publike. Najviše sam se plašio da će neko da ode sa letnje pozornice jer ima i teških momenata u filmu. Publika je bila dosta šarena, bilo je i dece i starijih ljudi. Film je prvenstveno namenjen mlađima, međutim, stariji su stoički podneli one moderne scene sa muzikom, a mlađi pak, one teže emotivne, i jako sam zadovoljan. Publika je reagovala fantastično i mislim da ovakve publike nema nigde. Nije slučajno što je baš ovaj festival izabran za premijeru“, kaže reditelj Nikitović i naglašava da je Niš prvi imao priliku da pogleda film i zbog festivala, i zbog glumaca ali i zbog tradicionalno dobrog gostoprimstva.

Pregovori sa distributerima u narednih nekoliko dana bi trebalo da daju odgovor kada će film „Četiri ruže“ započeti svoj bioskopski život.

Kao drugi film treće večeri Festivala prikazan je film „Teret“ Ognjena Glavonića.

Foto: VM

Za godinu dana preminulo 11 glumaca

Između dve projekcije odata je počast glumcima koji su preminuli između dva festvala – Milena Dravić, Dušica Žegarac, Marko Nikolić, Voja Mirić, Mihajlo Miša Janketić, Božidar Stošic, Ljiljana Šljapić, Igor Pervić, Miroljub Lešo, Miodrag Mrgud Radovanović i Predrag Ejdus. Dok su voditelji čitali, njihova imena publika je Letnju pozornicu osvetlila mobilnim telefonima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com