Ekonomija

Četiri javna preduzeća u prošloj godini poslovala negativno

Većnici grada Niša usvojili su na današnoj sednici Predloge rešenja o usvajanju Izveštaja o radu javnih preduzeća i ustanova. Izveštaji su prosleđeni Skupštini na razmatranje. Negativno poslovanje na kraju 2019. godine zabeležila su tri javno komunalna preduzeća.

Ono što je Gradsko veće danas utvrdilo su raspodele dobiti preduzeća, rekla je novinarima pomoćnica gradonačelnice Vladislava Ivković.

“Negativno su poslovala JKP Gorica, koje se duži vremenski period suočava sa problemima prinudne naplate i izvršenja, međutim već u prva dva kvartala ove godine vidimo da je ovo preduzeće poslovalo i pozitivno. Takođe je i JKP Tržnica imalo negativan finansijski rezultat, ali je on posledica dobrovoljnog odlaska zaposlenih, uglavnom u penziju, pa su troškovi i rashodi na osnovu otpremnina predstavljali osnovu za iskazivanje gubitka. I Gradska Toplana je poslovala negativno u prošloj godini. Oni su imali obavezu da izvrše revalorizaciju robnih rezervi, što je u strukturi rashoda dovelo do negativnih finansijskih rezultatata. Niš stan ima neznatan gubitak koji je u suštini samo posledica knjigovodstvenog evidentiranja”, istakla je Ivković.

Sva ostala preduzeća poslovala su pozitivno i dobit uplatila na propisani način osnivaču.

“Svako peduzeće deo dobiti uplaćuje osnivaču, a deo ide u robne rezerve. U skladu sa procedurom obaveza preduzeće je da izveštaje o radu dostavi Agenciji za privredne registre do 30. juna. Ove godine je taj rok pomeren 90 dana od ukidanja vanrednog stanja zbog covida”, kazala je Ivković.

Izveštaji o radu javnih preduzeća obezbeđuju javnost u radu i svake godine predstavljaju polaznu osnovu za planove i predloge za narednu godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com