Društvo

ČESTITAMO! Happy House – Srećan rođendan!

20. novembra 1990. godine u Nišu je počela da radi prodavnica u kojoj su zaljubljenici u muziku mogli da kupe najnovija muzička izdanja iz naše zemlje i sveta. “Happy House” je prodavala ploče, kasete i diskove, bavila se muzičkim izdavaštvom i postala mesto okupljanja muzičara sa svih meridijana.

Pre 26 godina, prodavnicu u kojoj su se mogli kupiti najveći domaći i svetski muzički hitovi, otvorili su ortački Dragan Aranđelović Ara i njegov kum Zvonko Karanović, poznati niški pisac. Zamišljena je ne samo kao muzička prodavnica, već i kao mesto okupljanja muzičke elite grada. Veoma brzo je to i postala, avangardna radnja sa avangardnim sadržajima. Prodavnica je dobila ime “Happy House” – srećna kuća, a “kuma” je bila Karanovićeva supruga Nevena.

Prisećajući se početaka, kada se lokal nalazio u ulici Oblačića Rada, od kafića “Image”, prema parku Čair, Dragan Aranđelović kaže:

“Happy House” je zamišljen kao mali, srećni centar kulture. Moj kum Zvonko Karanović i ja, pokušavali smo da napravimo i radnju i izdavačku kuću. U jednom periodu smo i uspeli u tome. Bili smo izdavači za niške grupe “Trivaliju” i “Novembar”, sada već zaboravljenim bendovima“Rupa u zidu” iz Tuzle, “Holivud rabotnik” iz Beograda i drugima. Da nije bilo to prokleto vreme inflacije koji se poklopilo sa rasparčavanjem Jugoslavije, prerasli bi u jednu ozbiljnu muzičku kuću.”

Dobar glas se daleko čuje, tako su za kratko vreme stekli veliki broj fanova, ne samo iz Niša, nego i iz svih delova Jugoslavije. Za niški “Happy House” čulo se u Mariboru, Kranju, Zagrebu, Sarajevu, Mostaru, Banja Luci.

Ljudi su se javljali u potrazi za raritetnim muzičkim izdanjima, ili da bi ponudili svoju autorsku muziku. Zvonko Karanović 1995. godine izlazi iz posla, a Ara ostaje kao jedini vlasnik.hepi_haus_pocetak

“U lošim vremenima se nekako preživljavalo. Kako svima – tako i nama, eto opstali smo 26 godina što smatram velikim uspehom. Postoji plakat na kome su potpisi svih muzičara koji su bili u radnji, a imali koncerte u Nišu. Nema potpisa Bore Čorbe, Bregovića i muzičara iz Parnog valjka. Svih ostalih ima. U “Happy house” nisu dolazili samo rokeri, postoji autogram Željka Samardžića, Ane Stanić, Alena Slavice, Matije Dedića.” kaže Ara.

“Happy House” bio je otvoren i za promocije raznih muzičkih izdanja na kojima su se neformalno družili muzičari i publika. Iz tog vremena ima puno lepih uspomena. Ipak, vlasnik avangardne muzičke radnje za Niške vesti izdvaja:

“Jedan od najlepših događaja, desio se pre pet godina. Pozvali su me iz “Jugotona” i ponudili da budem ekskluzivni zastupnik za Niš. To mi je intimno mnogo značilo, jer je “Jugoton” bio najjača izdavačka kuća u Jugoslaviji i svima nama koji smo bili u rok fazonu, “Jugoton” je bio “zakon”. Postigli smo dogovor i nakon toga sam ih pitao zašto su baš mene izabrali. Tada su mi rekli da su proveravali i da znaju da postojimo više od 20 godina, na istom mestu, sa istim vlasnikom i da to ima svoju vrednost. “, naglasio je Ara, vlasnik “Happy House”.

Nije lako ni postati, ni opstati. Srećan 27. rođendan od Niških Vesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com