Virus KoronaZdravlje

Centralni objekat Doma zdravlja od sutra nije više kovid objekat.  Do sada vakcinisano 26.000 Nišlija

Centralni objekat Doma zdravlja u Nišu je još danas kovid objekat, od sutra se dezinfikuje, a kovid ambulanta će biti Duvanište.To ne znači da u nekom trenutku to neće biti i Dom zdravlja ukoliko to bude bilo potrebno, kaže profesor dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu.

 

„Već od srede centralni objekat Doma zdravlja biće otvoren za ne kovid pacijente jer postoji veliki broj pacijenata sa različitim patologijama. Na to nas je postako podatak da je u proteklih nekoliko dana bilo u proseku od 400 do 600 kovid pacijenata“, kaže Jerkan.

Broj se smanjio ali ne i briga jer u proseku bude oko 150 do 200 prvih pregleda.

Dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš

„Pozitivnih na 200 pregleda je bilo oko 60 što je preko 30 posto a to je još uvek visok prosek. Zbog toga bih zamolio sugrađane da shvate da smo još daleko od završetka pandemije koja je veoma opasna posebno sada kada se najavljuje novi soj a koji najviše zahvata mlađu populaciju između 25 i 40 godina.Opasost je utoliko veća jer se mladi ljudi najslobodnije i ponašaju i zamolio bih ih da nose maske i da se manje druže. Neka izdrže još koji mesec da dođemo do kolektivnog imuniteta koji će nas sve štititi“, kaže dr Milorad Jerkan.

Vakcinacija je danas nastavljena jer je tokom vikenda bila zaustavljena zbog dezinfekcije vakcinacionih punktova.

„Dobijamo filtriran broj prijavljenih građana na ePortalu i njih pozivamo za vakcinaciju. Od jutros smo vakcinisali preko 800 građana što je dobar rezultat. Do sada je vakcinisano oko 26.000 Nišlija. To je 18 posto punoletnog stanovništva ako uzmemo da u Nišu imamo 154.000 punoletnih građana.Niš je najbolje organizovan što se tiče vakcinacije i kovida a nadam se da ćemo i u narednom periodu održati taj nivo. Trudimo se da našem stanovništvu pružimo sigurnost i da se bezbedno osećaju“, kazao je Jerkan.

Dodaje da se očekuje Fajzer vakcina, a u toku ove ili sledeće nedelje stiže i ruska vakcina SputnjikV, tako da će svaki građanin moći da se opredeli koju će vakcinu da primi.

„Sve tri vakcine su izuzetno kvalitetne i dobre.Naučna istraživanja su pokazala da daju visoki novo imuniteta, pa nije potrebno da se bilo koja vakcina posebno istakne“, zaključuje Jerkan.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com