Merošina

Cena otkazala “Dane višnje”!!!

Tradicionalna manifestacija “Dani višnje”, zakazana za ovaj vikend, neće biti održana zbog niske otkupne cene višnje i najavljenog bojkota nezadovoljnih proizvođača.

Nakon 14 uzastopnih godina, Merošina ostaje bez jedine turističko-zabavne manifestacije. Razlog je, kažu organizatori, niska otkupna cena višnje koja se kreće oko 40 dinara za kilogram, što je kako smatraju proizvođači, sramotno niska cena koja ne pokriva ni troškove.

Beračima se berba plaća 15 do 20 dinara po kilogramu, a isto toliko iznose troškovi obrade, osiguranja, đubriva. Nikakvu zaradu nemamo sa cenom od 40 dinara“-kažu proizvođači.

U merošinskom kraju ima oko 2000 hektara pod višnjom, a oko 90% stanovništva bavi se proizvodnjom višanja, što ovu poljoprivrednu kulturu čini najvažnijim izvorom prihoda za merošinske poljoprivrednike. Godinama unazad baš u Merošini cena višnje bude najniža u okruženju.

Ne bi imalo smisla da bilo šta proslavljamo u ovakvoj situaciji. Cena višnje je izuzetno niska, zbog čega su proizvođači ogorčeni i bilo kakva manifestacija, zabava ili ručak samo bi im dolili so na ranu. Zbog toga smo u dogovoru sa lokalnom samoupravom i predsednikom Nešićem odlučili da ove godine nikakvom manifestacijom ne obeležavamo dane berbe“- kaže Miloš Milošević direktor Narodne biblioteke koja je bila glavni organizator manifestacije.

Nekada su na ovoj manifestaciji nastupali najpoznatiji bendovi iz naše zemlje, poput Riblje Čorbe, Kerbera i Galije, a ove godine nakon 14 godina neće biti ni simboličnog obeležavanja berbe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com