Društvo

CELODNEVNA NASTAVA U OŠ „BRANKO MILJKOVIĆ“ U NIŠU : Učenike osamostaljuju, roditeljima pružaju pomoć i podršku

Osnovna škola „Branko Miljković“  organizuje celodnevnu nastavu u tri razreda. S obzirom na to da počinje upis prvaka veliko je interesovanje roditelja za to kako funkcioniše popularno nazvan celodnevni boravak đaka u školi i koje su prednosti ovakvog načina rada sa učenicima, kažu u  OŠ “Branko Miljković”.

Inače, veliki broj roditelja koji decu upisuju u prvi razred interesuje se za to da li škola ima ili ne celodnevnu nastavu jer su na taj način sigurni da je njihovo dete bezbedno dok su oni na poslu, a kako su roditelji poslednjih godina sve više okupirani radnim obavezama, ovakav način rada škola oslobađa ih problema kao što je ko će brinuti o deci dok se oni ne vrate sa posla. U OŠ “Branko Miljković” ovaj problem je rešen.

 

Fotografija: OŠ “Branko Miljković”, fejsbuk stranica

“U potpunosti ispunjavamo kadrovske, prostorne i materijalno-tehničke uslove za ovakav oblik nastave. Specifičnost rada u celodnevnoj nastavi čine slobodne aktivnosti, slobodno vreme i samostalni rad učenika.Učenici su u školi od 7 do 16 sati ,uz tri obroka, a nastavu izvode dva učitelja.“, ističe direktorka škole Tijana Ranđelović.

Skoro svi učitelji u školi prošli su rad u celodnevnom boravku pa je njihovo iskustvo i znanje važno jer ovakav rad podrazumeva i nešto drugačiji pristup odeljenju. Razvija se pre svega izuzetan timski duh i zajedništvo.

,,Učenici koji pohađaju celodnevnu nastavu su samostalniji, razvijaju radne navike i pozitivan odnos prema radu, razvijaju i primenjuju higijenske navike u svakodnevnom životu i na svakom mestu, razvijaju socijalne veštine, uče od vršnjaka“, objašnjava učiteljica ove škole Sunčica Miščević.

U školi ističu da je celodnevni boravak roditeljima značajan jer mogu bez brige da se posvete svojim poslovnim ili privatnim obavezama. Njihova  deca odrastaju u zdravom okruženju sa svojim vršnjacima daleko od ulice i svih onih neprijatnosti koje dolaze kada se višak vremena ne iskoristi kako treba ili nema dovoljno kontrole.

U školi ,,Branko Miljković“ slobodno vreme za učenike se koristi na najbolji način, kroz edukativne igre, sportska mini takmičenja za najmlađe, kvizove… U školi najavljuju opremanje još jednog prostora za tri razreda celodnevne nastave koji će i budućim prvacima omogućiti unapređivanje veština i individualnih interesovanja.

Direktorka škole Tijana  Randjelović dodaje da se škola svake godine trudi da novim sadržajima obogati boravak dece u školi.

,,Od ove školske godine pripremili smo i neke novine. Slobodne aktivnosti realizuju se na kreativan i zabavan način u posebno opremljenoj učionici koju smo nazvali  „Kutak za slobodni trenutak”. Imamo odličnu saradnju sa roditeljima i uz njihovu pomoć ova učionica je prilagođena učenicima celodnevnog boravka“, kažu u školi.

Od prvog razreda učenici se uključuju u neke aktivnosti. To su  posete i boravak u školskoj biblioteci, pripremanje i uređenje tematskih panoa, različite kreativne radionice u skladu sa ličnim interesovanjem učenika, tematske priredbe ili boravak u školskom dvorištu uz korišćenje teretane na otvorenom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com