Kultura

ČAROBNO! Unikatne lutke koje imaju životnu priču izrađuje Nišlijka

Nišlijka Milica Štrbo izrađuje autorske lutke, oblikuje ih zubarskim alatom a u njihovu žičanu strukturu utkano je puno ljubavi. One su jedinstvene po tome što svaka svojom originalnošću dočarava jednu životnu priču.

“Prvo se javi neka ideja vodilja, pravim skicu, pokušavam da ideju prvo sebi prezentujem. Kada se prvobitna ideja meni dopadne ja onda pravim žičanu konstrukciju na koju kasnije nanosim material i tek tada sledi završni , onaj umetnički rad koji me najviše raduje. Kada ja pokušavam da dočaram karakter lutke i kada pravim čitavu njenu priču, to je nalepši stvaralački deo. Kada je drugi ljudi dožive na onaj način kako sam ja želela tek onda sam zadovoljna “, kaže MilicaŠtrbo.

Izrada ovih unikata nije lak posao, zna da traje danima, nedeljama…

„Stvaranje traje dugo, materijal se samo suši po nekoliko dana. Ako krene kao što sam planirala onda  lutku zvršim za samo pet dana. Tako izrađene lutke su meni najlepše i onda ih ne popravljam i ne vraćam se da nešto dopunim-one su mi najiskrenije. U jednom momentu je to to, trenutak kada ne želim ništa da promenim i dodam to je i kraj posla“, kaže ova niška umetnica.

Kritike postoje, ali se Milica posebno ne uzrujava zbog njih.

„Ima komentara ali mene se malo dotiču. Imam utisak da tačno znam šta hoću i kada uradim po svom, tu komentari ne stoje“, kaže kroz smeh.

„Dar je presudan…da pored završene škole pravite umetnička dela. Ova moja nemaju vrednost u smislu da se prave za neku namenu, nisu dečije igračke…osim one estetske lepote koju nose“, kaže Nišlijka koja je završila srednju školu za primenjenu umetnost, a diplomirani je sociolog.

Milica je do sada izlagala u Baseloni i Košicama, kaže naše lutke su drugačije i izdvajaju se od onih koje je ona viđala na tim svetskim izložbama. Osim simetrije, njene lutke koje se uglavnom rade od das mase nose puno ljubavi u sebi.

„Očekivala sam veće interesovanje nekih umetnika da nauče kako da ih izrađuju ali takvog interesaovanja za sada nema. Možda neko u Srbiji i postoji ko radi još ove art dolls ali nije član udruženja i asocijacije „Art dolls umetnika“. Ja sam to postala kada sam položila master klasu kod Lene Kunine iz Izraela i to mi otvara vrata kolektivnim izložbama koje se održavaju u svetu. Ja sam bila na dve, prošle godine nisam išla ali ću ove svakako. Na jesen sam pozvana u Amsterdam i svakoko ću otići“, uverena je Štrbo.

Izložbe ovih umetničkih dela su prodajne, tako da se troškovi učešća uvek pokriju, jer te lutke u svetu imaju jako visoku cenu. Materijala za izradu često nema u našoj zemlji, ali se Milica nekako snalazi. Osim specifične mase koja nije “das”, sve ostalo se tu i tamo nađe, mada kaže nije materijal ono što ove lutke čini jedinstvenim.

U stalnom je kontaktu sa umetnicima iz sveta koji izrađuju ove lutke, prate jedni druge šta ko u kom trenutku radi. Rad na ovim lutkama pokreće, jer njihova izrada je čista ljubav, kaže Milica.

„Sve se ovo radi iz duše i iskreno- inače je besmisleno“, dodaje ona.

Napravila je nekoliko portreta i to vrlo uspešno, ali kaže samo one ljude koje je ona želela. Narudžbine skoro i da ne prihvata, jer je onaj materijalni deo, odnosno zarada nikada nije zanimala.

Ono što Milica upravo radi jeste jedan sipmatičan dirigent, jer voli da pravi likove iz prošlih vremena.

„Ako bih pravila neke ljude iz sadašnjosti plašim se da bi oni bili tužni i da bih ja prenela tu neku tugu na posmatrača. Zato bežim u prošla vremena gde nalazim mnogo radosti u tom stvaranju“, kaže sigurno Štrbo.

 

Milica je odbornica Skupštine grada, radi u Zavodu za udžbenike, ne propušta skoro nijedno kulturno dešavanje u gradu, stiže sve da završi jer kaže kada ima više obaveza sve bolje i uradi, to je njen recept za uspešan dan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com