Ekonomija

Carinska služba postigla rekord u naplati prihoda, za budžet naplaćeno 5,5 milijardi evra

Carinska služba je u predhodnoj godini postigla rekod u naplati prihoda te je zabeleženo povećanje od 83,44 odsto u odnosu na 2013. godinu. Tako je za budžet naplaćeno čak 5,5 milijardi evra predhodne godine.

Direktor Uprave carine Miloš Tomić kazao je da je carinska služba prevazišla svoj rekord u naplati prihoda.

‘Ako se uporedi naplata prihoda 2013. i 2019. godine vidi se da povećanje iznosi – neverovatnih 83,44%. Podaci o rezultatima naplate dažbina govore da carinska služba iz godine u godinu puni gotovo polovinu državnog budžeta. Tako je u 2019. za budžet naplaćeno 653 milijarde dinara (5,5 milijardi evra). Ne treba zaboraviti da to znači da je naplaćeno 565 miliona evra više nego 2018. Efikasnom naplatom carinska služba je i ove godine obezbedila čak 51% sredstava kojim raspolaže državni budžet”, istakao je Tomić.

Foto: Uprava carine

Kako se navodi na sajtu Uprave carine, značajno pitanje je i šta se preduzima kako bi carina modernizovala svoje poslovanje i poboljšala servis koji pruža privredi, na šta je pomoćnik direktora u Sektoru za carinske postupke Smiljana Kovačević pojasnila da sve što je do sada urađeno već daje opipljive rezultate, a da će se najveći pomak osetiti nakon uvođenja koncepta e-carine.

”U narednih nekoliko godina potpuno ćemo automatizovati carinsko poslovanje, što znači da će se svi postupci odvijati elektronskim putem. To će sigurno privući nove investitore, jer svi priželjkuju da  poslovanje bude što predvidljivije, da se odvija brže i lakše. Ono na čemu intenzivno radimo je da  papirna dokumentacija što pre postane deo prošlosti”, naglasila je Kovačević.

Upravnik carinarnice Niš, Saša Milenković, je istakao da se u toj carinarnici beleži permanentni rast naplate prihoda i pohvalio zaposlene koji su, kako je rekao, ostvarili zavidne rezulate u poslednjih nekoliko godina.

”Izraženo u brojkama, u odnosu na 2013. taj rast iznosi neverovatnih 362%. Ne bismo mogli da ostvarimo takav rezultat da ne primenjujemo menadžerski pristup u poslovanju koji je karakterističan za Upravu carina poslednjih godina. U stalnom smo kontaktu sa kompanijama na našem području, osluškujemo šta im je potrebno i na osnovu toga unapređujemo servise koje im carinska služba pruža”, kazao je Milenković.

Kao dokaz da je saradnja sa privredom generator uspeha potvrdili su i predstavnici kompanije Filip Moris zahvaljujući čijem poslovanju se u državni budžet godišnje slije impozantna suma od oko 45 milijardi dinara.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com