DruštvoPolitika

Čabarkapa: Granski kolektivni ugovor jedini garant prava novinara

Na Filozofskom fakultetu u Nišu održana je tribina “Zaštitimo novinare, odbranimo novinarstvo”. O tome kako sačuvati novinarsku profesiju na tribini su govorili Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije, Slavica Trifunović, zamenica ministra kulture i informisanja i Milan Petković, saradnik u Ministarstvu kulture i informisanja.

Dragana Čabarkapa je rekla da smatra da je najveći problem danas u tome što poslodavci nisu zainteresovani za kvalitetne novinare, jer moraju da ih plate.

“Naš najveći problem u Srbiji je – ko danas može biti novinar? Nažalost, odgovor je da novinar može biti svako.” istakla je Čabarkapa.

Iz Sindikata novinara Srbije insistiraju na tome da se to pitanje uredi. Kao rešenje za ove probleme u Sindikatu smatraju da je neophodno potpisivanje granskog kolektivnog ugovora između novinarskog esnafa, države i poslodavaca.

“Kolektivni ugovor je nešto što vas štiti od otkaza, nešto što obezbeđuje vaša prava kao novinara, kao zaposlenog. U svim zemljama Evrope postoji granski kolektivni ugovor, dok u Srbiji kolektivni ugovor za medije i medijske radnike nikada nije potpisan. Mi, novinari, moramo se udružiti kako bismo osigurali svoja prava i izborili se za bolji položaj.” kaže predsednica Sindikata novinara Srbije.

Kao najveći problem u nemogućnosti potpisivanja kolektivnog ugovora Čabarkapa je istakla nesaglasnost između novinarskih udruženja, sindikata, ali i nevoljnost poslodavaca da tim pregovorima pristupe i osnuju poslodavačke organizacije.

Zamenica ministra kulture i inforimsanja rekla je da je za Ministarstvo i državu najznačajnije, po pitanju medija, ostvarivanje javnog interesa u sferi javnog informisanja.

“Za ostvarivanje javnog interesa jako nam je značajno da imamo kvalitetne novinare koji su profesionalci. Da bi jedan novinar profesionalno obavljao svoj posao potrebno je da ima sigurnost vezanu za svoj radni, pravni i ekonomski status. Upravo je to razlog zašto smo podržali projekat stvaranja ovog kolektivnog ugovora.” istakla je Slavica Trifunović.

Zamenica ministra kulture i informisanja je još dodala da će država uvek biti partner koji će poržati svaku inicijativu i sve pregovore.

Milan Petković, nekadašnji novinar i urednik Niške televizije, a sada saradnik u Ministarstvu kulture i informisanja, rekao je da je novinarstvo nekada bilo jako uvažena profesija.

“Bez radnih prava, bez onoga za šta se Sindikat bori, ja mislim da nema ni nezavisnog i slobodnog novinarstva.” rekao je Petković.

On je dodao da poslodavci imaju važnu ulogu tripartitnim pregovorima sa državom i esnafskim sindikatima kako bi se došlo do granskog kolektivnog ugovora.

“Međutim, čini mi se da većina poslodavaca namerno to ne želi i mi trenutno imamo situaciju da sindikati praktično nemaju pregovarača sa druge strane stola. Ministarstvo tu može da bude samo neko ko će pomoći, kroz podršku ovakvih projekata, da do tog dijaloga dođe.” istakao je Milan Petković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com