Ekonomija

Budžet je razvojni sa većim brojem planiranih investicija

Gradski budžet za narednu godinu planiran je u iznosu od oko 11,85 milijardi dinara, a građani su na jučerašnjoj javnoj raspravi o Nacrtu budžeta u Gradskoj kući, koji su predstavili predstavnici lokalne samouprave, iznosili predloge šta treba uraditi u gradu sa projektovanim novcem.

Projektovani budžet je praktično na istom nivou kao ovogodišnji, sa razlikom od oko 100 miliona više nego ove godine. Dragana Sotirovski, gradonačelnik Niša, istakla je da je predviđeni budžet razvojni, sa većim brojem planiranih investicija, među kojima je početak izgradnje Akva parka u Niškoj Banji.  Najviše primedbi na budžet imali su predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom. Olga Kosti, sekretar udruženja obolelih od multiple skleroze je iskazala nezadovoljstvo u ime svih udruženja navodeći da je za njih u budžetu predviđeno 7 miliona dinara dok je prošle godine taj iznos bio 14,5 miliona. Njihov zahtev je da se sredstva vrate na nivo iz 2020.godine kada su iznosila 20 miliona dinara. Građani koji su prisustvovali javnoj raspravi i oni koji su slali predloge elektronskim putem ukazivali su na konkretne komunalno-infrastrukturne probleme u ulicama ili delovima grada u kojima žive, a čuli su se i predlozi za uređivanje nišavskog keja, fasada u centru grada, kao i za izgradnju podzemnih garaža .

Oko 11,5 milijardi su budžetska sredstva, a više od 300 miliona su sredstva samih budžetskih korisnika, dodala je Sotirovski.

 „Projektovali smo budžet po uputstvima Ministarstva finansija. Jedna od važnijih stvari koje će grad dobiti jeste Akva park. Smanjili smo određene pozicije u budžetu u odnosu na ovu godinu, jer smo imali savete budžetske inspekcije, ali i primedbe građanstva da se sredstva nenamenski troše, ali korekcije su male. Osobe sa invaliditetom su ukazale da su smanjena direktna davanja njihovim organizacijama, od nekadašnjih 20 miliona na sedam miliona u narednoj godini.

Organizacije mogu da prema Gradu apliciraju za sredstva kroz projekte, a nisu se smanjila davanja za personalne asistente, gerontodomaćice, prevoz i druge potrebe osoba sa invaliditetom, kao i to da i dalje organizacije imaju mogućnost da budu u gradskim lokalima sa plaćanjem samo 20 odsto od cene zakupa. Najveće prihode očekujemo od poreza na zarade, jer očekujemo nova zapošljavanja, a i zbog povećanja minimalne cene rada, a značajne prihode očekujemo i od poreza na imovinu“, rekla je Dragana Sotirovski, dodajući da je ovogodišnji budžet realizovan u iznosu od oko 10,4 milijarde dinara, sa prihodima većim za 1,2 milijarde u odnosu na prošlu godinu.

Za izgradnju Akva parka projektovano je 960 miliona u narednoj godini, a ceo višegodišnji projekat je vredan 1,7 milijardi. Oko 900 miliona dinara je na raspolaganju Direkciji za izgradnju grada za rekonstrukciju i izgradnju ulica i puteva, dok je 300 miliona predviđeno za izgradnju vodovoda i kanalizacije. Sportski klubovi biće subvencionisani sa 150 miliona dinara, a još 50 miliona je projektovano za izgradnju sportske infrastrukture.

Jedna od važnih investicija jeste i rekonstrukcija izvorišta Medijana u koju će biti uloženo 200 miliona dinara. Dragana Sotirovski je najavila završetak izgradnje dva vrtića, u Brzom Brodu i Novom Selu, kao i adaptaciju MK „Božidar Adžija“ za potrebe vrtića sa 150 predškolaca, koju će raditi Fondacija „Novak Đoković“. Takođe, predviđeno je da u Novom Selu 10 ulica dobije vodovodnu mrežu. Predviđen je i novac za rekonstrukciju čairskog parka, a naredne godine planirano je i formiranje parka kod šoping mola na Bulevaru Nemanjića.

Sotirovski je navela da gradski budžet „opterećuju“ i višegodišnji projekti koji se rade u saradnji sa Republikom, poput izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti u naselju Adrija. U tom kontekstu ona je najavila i „probijanje“ Somborskog bulevara, kako bi se spojio sa Bulevarom Nikola Tesla. Izgradnja kompleksa bazena „Kulište“ u Niškoj Banji, takođe, radiće se naredne godine u saradnji sa Republikom. Još jedan od zajedničkih projekata Grada i Republike jeste izmeštanje železničke poruge iz grada.

Predlog budžeta razmatraće Gradsko veće 10. decembra, a  odbornici Skupštine grada o tome će se izjasniti na sednici 16. decembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com