Društvo

Budite jake, borite se za sebe

Uprkos borbi za veća ženska prava, osnaživanje žena, ravnopravnost polova, položaja u društvu, i danas postoje mnoga područja u kojem su žene suočene sa nejednakostima. Na današnji Dan, vaš dan, zaboravite na skupe poklone i maliciozne čestitke, već razmislite šta možete učiniti za sebe. Budite hrabre, budite mudre. Redakcija Niških Vesti vam čestita 8. mart.

Međunarodni dan žena ili, kolokvijalno, Osmi mart, dan je posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Švajcarska je poslednja zemlja u Evropi koja je uvela pravo glasa ženama (1972).

Mnoge žene, kao na primer sufražetkinje, zastupale su ideju većih ženskih prava. Ipak, prvi nacionalni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike.

Avgusta iste godine organizovana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale. Inspirisana američkim delanjem povodom ovog pitanja, Nemica Luiz Cic predložila organizovanje Međunarodnog dana žene.

Kako ona nije bila u stanju da svoje ideje sprovede u delo, inicijativu za taj praznik preuzela je nemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin (1857—1933). Cetkinova se borila za prava žena od 1889, a predlog je javno iznela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset. Prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga obeležile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Evrope. Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice (uključujući i SFRJ).

Kao međunarodni dan žena, osmi mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena.

U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge. Obično se proslavlja darivanjem žena cvećem.

Žene se i dalje suočavaju sa stereotipima i predrasudama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je za RTS, povodom Međunarodnog dana žena, da su žene i dalje diskriminisane na tržištu rada.

„Najveći napredak prethodne godine učinjen je na zakonodavnom polju i na polju političke participacije žena“, ocenila je Jankovićeva i dodala da veruje da će upravo žene nametnuti teme koje ih najviše interesuju, a tih problema se ne treba stideti.

 

Brankica Janković je pozvala žene da i dalje podnose pritužbe jer implementacijom samo jedne preporuke mogu biti rešeni brojni problemi.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti istakla je da je potrebna promena kulturnog obrasca, jer se žene i dalje suočavaju sa stereotipima i predrasudama o svojoj ulozi

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com