Društvo

BUBICE u uhu niških studenata

Poslednjih desetak godina niški studenti sve više pribegavaju raznim tehnikama lažiranja na ispitima. Iako nije tako često, ipak se desi da neki student koji “polaže” ispit uz bežični uređaj – bubicu završi na ORL Klinici. Bubica uđe dublje u slušni kanal i nije je moguće izvaditi bez pomoći lekara specijaliste, kaže prof. dr Dušan Milisavljević, lekar ove klinike i profesor na Medicinskom fakultetu.

Poslednji ovakav slučaj prof. dr Milisavljević imao je krajem prošle godine.

“Studentima medicine sam u praksi pokazao kako treba izvaditi bubicu iz uha. U pitanju je bio student ekonomije. Naravno nisam propustio priliku da ga izgrdim što je uopšte pokušao na ovaj način da položi ispit. Poruka svim studentima je ne varaju svoje profesore, već sebe. Znanja koja su im potrebna da bi položili ispit su ista ta znanja koja će im biti neophodna da bi bili dobri stručnjaci u svojim profesijama”, ističe Milisavljević.

Prof. dr Dušan Milisavljević

Uz apel da ne pokušavaju lažiranje ispita, Milisavljević dodaje da, ako se ipak desi da bubicu ne mogu da izvade, nikako ne pokušavaju da sami, magnetom ili nekim oštrim predmetom to učine.

“Sam postupak vađenja bubice u ordinaciji nije komplikovan, ali ako to pokušavaju sami, može doći do oštećenja slušnog kanala ili čak bubne opne”, kazao je Niškim Vestima.

Na naše pitanje da li je studente sramota kada dođu sa takvim problemom na Kliniku, profesor Milisavljević kaže da je većini neprijatno, ali da ima i onih koji se time hvale. Najčešće ne žele da kažu sa kog fakulteta dolaze.

Milisavljević se zalaže za pooštravanje kaznenih mera prema ovim studentima. Po aktuelnom zakonu, ako student bude uhvaćen u lažiranju, sleduje mu zabrana izlaska na taj ispit u sledećih šest meseci.

“I fakulteti treba da idu u korak s vremenom i nabave urađaje za ometanje ovih signala. Koliko znam neki beogradski fakulteti ih već imaju. Nadležni treba da obrate pažnju i na oglase za izdavanje bubica kojih ima u blizini svakog fakulteta, što je ravno skandalu,” zaključio je Milisavljević.

Inače, iznajmiljivanje bubica košta od 15 do 70 evra i predstavlja veoma unosan biznis. Princip rada je jednostavan: student koji polaže ispit stavi bubicu u uvo, a sa druge strane “žice” ima nekog ko mu diktira odgovore.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com