Društvo

Broj saobraćajnih nezgoda u Nišu stagnira

U Nišu je tokom prošle godine evidentirano 796 saobraćajnih nezgoda. U njima je osam osoba izgubilo život, što je dvostruko manje nego 2018. godine.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Foto: Niske vesti

Brojni su saobraćajni prekršaji, ali i pored toga broj saobraćajnih nezgoda se ne povećava. Često se vozi brže od dozvoljenog i to je pored vožnje u alkoholisanom stanju, jedan od  najfrekventnijih uzroka saobraćajnih nezgoda. Da ne pričamo o korišćenju sigurnosnih pojaseva gde svaki drugi, treći vozač poštuje pravilo. Ono se odnosi na sve putnike u vozilu, bez obzira da li sede na prednjem ili zadnjem sedištu, i taj propis nije bez razloga“, kažu u Saobraćajnoj policiji.

Za telefoniranje u vožnji, što je takođe, čest prekršaj, propisana novčana kazna iznosi 10.000 dinara.

Šampioni vožnje sa mobilnim u rukama su Vranjanci sa više od 8%, pokazala je anketa SAT plus magazina koja je sprovedena u 27 gradova Srbije krajem prošle godine. Najbolji su vozači iz Čačka gde samo 2% njih telefonira tokom vožnje

Na tabeli anketiranih gradova, Niš se nalazi na 20. mestu sa 3,4% vozača koji dok voze vole i da razgovaraju telefonom.

Nisu samo vozači problem u saobraćaju. Učestalo je prelaženje pešaka preko ulice van obeleženih pešačkih prelaza kao i korišćenje mobilnih telefona na način kako to zakon ne dozvoljava.

Foto: Free image

Nema grada u Srbiji u kojem vozači ne koriste mobilni telefon dok voze. To ne bi trebalo da rade ni pešaci dok prelaze ulicu. Za taj prekršaj predviđena je novčana kazna u visini od 3.000 dinara, bez obzira da li pešak prelazi na pešačkom prelazu ili van njega“, navode u policiji.

Za upravljenje vozilom pod dejstvom alkohola u zavisnosti od količine alkohola u krvi, kazne su od 5.000 do 120.000 dinara. Ukoliko vozač ima više od 2 promila alkohola u krvi, pored novčane kazne od 120.000 dinara, obavezna je i zatvorska kazna najmanje mesec dana, podsećaju iz Saobraćajne policije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com