Kultura

BRAVO! Zoran Pešić Sigma, dobitnik nagrade Sterijinog pozorja

U konkurenciji od oko 70 dramskih rukopisa koji su pristigli na konkurs za nagradu Sterijinog pozorja, drama Nišlije Zorana Pešića Sigme ” Ulica usamljenih automobila” proglašena je najboljom. Nagrada uključuje povelju, značku, praizvedbu teksta i novčani iznos od 400 hiljada dinara, a autoru će biti uručena krajem marta u Novom Sadu.

Žiri su činili dramaturškinja Kata Đarmati, rediteljka Jelena Bogavac i dramski pisac Vojislav Savić, a odluka je doneta većinom glasova.

“Radi se o dramskom tekstu koji još nije objavljen, što su i bile propozicije konkursa. Pri tome, dramski rukopisi su bili pod šifrom, tako da žiri nije mogao da zna imena autora unapred,” kazao je Niškim Vestima Zoran Pešić Sigma.

O drami “Ulica usamljenih automobila” kaže da je podnaslov “drama u krhotinama”.

“Polovina tih “krhotina” nastale su u godinama između moje 17 – te i 19- te. Dugo su tako stajale, a baš kad je izašao taj konkurs, dobio sam neku energiju da ih završim i pošaljem.”, dodao je Sigma.

Foto: Dušan Mitić Car

Zadovoljan je, naravno, što je u tako velikoj konkurenciji dobio prestižnu nagradu za dramski tekst, ali osim novčanog iznosa, koji nije zanemarljiv, kaže da ga izuzetno raduje mogućnost praizvedbe svog teskta koja će se desiti na Sterijinom pozorju.

Inače, Zoran Pešić Sigma rođen je 1960. godine u Beloj Crkvi i urednik je časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Gradina“  u Niškom kulturnom centru.

Njegove pesme su prevođene na bugarski, rumunski, mađarski, makedonski, poljski, španski i grčki jezik.

Žiri je u najuži izbor uvrstio još četiri drame koje je preporučio pozorištima za izvođenje: “Osamnaest mačaka i limar Herman Brum” Miloša Nikolića, “Trinaest praznih stolica i ne samo 13” Marka Pejovića, “Naši preci jedite sa nama” Gorana Milenkovića i “Nekad sreći treba utabati put” Svetozara Savića.

Zoran Pešić Sigma je dobotnik više nagrada i priznanja i to: Kajuhova nagrada 1986, Nagrada Edicije Istok-Zapad 2008, Nagrada Tudor Argezi 2015, Nagrada Balkanskog književnog glasnika 2015. Za urednički rad: Nagrada Sergije Lajković 2010, Svetosavski pečat 2012. i 2015.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com