Kultura

Bratimljenje italijanske i niške Umetničke škole

Zajedničkom izložbom “Mostovi koji nas povezuju” koja je otvorena 17. oktobra, niška Umetnička škola dobila je pobratimsku umetničku školu “Volta” u italijanskom grada Paviji. Ova saradnja će, po rečima direktorke niške škole Olivere Mićunović, otvoriti mogućnosti za povezivanje kako učenika, tako i profesora dva grada.

Povezivanje dveju škola iniciralo je italijansko društvo Dante Aligijeri /orig. Dante Alighieri/ koje je osnovala Nišlijka Slavica Mitić Paolilo/ orig.Paolillo/ sa željom da pomogne zbližavanje država i naroda, pre svega u sferi kulture, a društvo u Nišu postoji od 2001. godine. Budući da oba grada imaju i reku i mnogo mostova, a mostovi su simboli spajanja, ne samo obala, već pre svega ljudi, ideja je bila da upravo oni budu početak zbližavanja Niša i Pavije.

“Istog dana, 17. oktobra, otvorili smo izložbe, svako u svom gradu, naša će u školi trajati do kraja decembra. Za svečano otvaranje Italijani su se i slikali na jednom od njihovih mostova, spojili smo mostovima i dve lepe škole, a ovo je naravno samo početak”, kazala je direktorka niške Umetničke škole Olivera Mićunović.

U koordinaciji na ovom projektu učestvovalo je pet profesorki niške škole zajedno sa svojim učenicima: Olivera Stanković Petrović, Ana Vukadinović, Danijela Davidović, Dragana Nikolić i Ivana Stanković sa nekoliko grafika.

Teme su, osim mostova, bile i kulturne znamenitosti Niša, arhitektura, istorijski spomenici, a učenici su radili različite formate uz upotrebu različtih tehnika.

Mićunović kaže da Umetnička škola “Volta” iz Pavije ima nameru da aplicira projektom kod Tempus fondacije, kako bi se saradnja sa niškom školom nastavila i u budućnosti.

“Prepoznali su da naša saradnja ima velike potencijale i da se ona može odvijati na više nivoa. Iskustva mogu razmenjivati i učenici i profesori. Sledeći korak je da nađemo decu koja bi primila učenike iz Pavije, pa da onda dođe i do uzvratne posete“, zaključila je Mićunović.

Inače, Pavija je grad u severnoj Italiji i središte je istoimenog okruga u okviru italijanske pokrajine Lombardija, a najpoznatiji je kao istorijska prestonica srednjovekovne langobardske države. Pavija se nalazi svega 40 km južno od Milana, u središnjem delu Padske nizije. Grad se razvio na severnoj obali reke Ticino, svega par kilometara od njenog ušća u veću reku Po. Stoga se može reći da je Pavija oduvek bila rečna luka grada Milana. Nalazi u ravničarskom kraju, poznatom po veoma razvijenoj poljoprivredi (vino, pirinač, žitarice i mlečni proizvodi). Ima oko 70 hiljada stanovnika, većinom Italijana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com