Politika

Branislav Jovanović: Ko ćuti o krivičnim delima u JKP “Gorica”?

Rukovodioci JKP „Gorica” su nezakonito sebi uvećavali zarade za oko dvadesetak hiljada dinara mesečno što je zakonom zabranjeno, piše u izveštaju budžetske inspekcije koji je poslat Gradonačelniku septembra 2017.godine. Nisu menjali masu zarada, iako su smanjili broj radnika, deo je otišao u JKP „Mediana”, a deo u JKP „Parking servis.

“Frapantno je da vlast o tome ćuti, a od ljudi iz vladajuće garniture sam dobio izveštaje, jer su očigledno nemoćni da bilo šta promene. Prećutkivanje krivičnog dela je krivično delo, iako su upozoreni od strane budžetske inspekcije da se radi o krivičnom delu. Međutim o ovome se ćuti verovatno zbog koalicionog dogovora. Poslednje odluke u gradu su donete tesnom većinom, na poslednjoj sednici Skupštine Grada Niša nije ni bilo kvoruma. Kad bi se pokrenula odgovornost ovih ljudi, a koalicioni partner otkazao poslušnost, verovatno bismo išli na vanredne lokalne izbore”, kaže Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad” u Skupštini Grada Niša.

Jovanović kaže i da se radi o dobro organizovanoj grupi u „Gorici” koja godinama hara, da im niko ništa ne može, a državni organi i pored krivičnog dela ništa ne preduzimaju da se to spreči.

On napominje da je od gradonačelnika tražio, sa skupštinske govornice, da se izveštaj radne grupe o radu JKP „Gorica” obelodani jer u njemu piše mnogo toga o poslovanju ovog javnog preduzeća. Kaže i da posle dve godine dolazi do raspleta. Budžetska inspekcija, nažalost, tek februara 2018. godine piše gradonačelniku, kako tvrdi, da je zbog specifičnosti pogrebnih usluga šef budžetske inspekcije doneo rešenje od 17.05.2017. godine o formiranju tročlane radne grupe iz kolektiva. Jedan od „stradalih” je, kako objašnjava Jovanović, zbog tog izveštaja, i gospodin Rade Rašović.

„Ova agonija se nastavlja, znate da je dug JKP „Gorica” već oko 50 – 60 miliona dinara u ovom trenutku, pored vraćenih 400 miliona dinara, ovaj novac je inače vraćan 2016. i 2017. godine, baš u trenutku kada je rukovodstvo sebi povećalo zarade, i da su mnoga naša preduzeća već dala pozajmnicu, a poslednji primer je JKP „Mediana” koja je “Gorici” pozajmila 10 miliona dinara. Niko ne želi da taj „Gordijev čvor” prekine već i dalje gura ovo javno preduzeće u „izginuće” i uvlači Grad u nove dubioze”, objašnjava Jovanović i dodaje da nam ti isti rukovodioci objašnjavaju za skupštinskom govornicom, umesto izvestioca koji je zadužen za to, kakva je situacija u ovom javno komunalnom preduzeću i oduzimaju dragoceno vreme odbornicima, kako kaže, pa sednice traju do duboko u noć.

„Imaju li oni moralno pravo da pričaju posle ovakvih plata koje su povećavali? Veća im je plata bila nego gradonačelniku koji to zna i daje reč direktoru JKP „Gorica” da kaže kako je neko drugi kriv, da oni nisu monstrumi da čine ta dela koja im se pripisuju od strane radnika. Opšti haos, bezakonje, dugo pratim politički život u našem gradu, nikad gora situacija nije bila”, tvrdi Jovanović.

On podesća da pre pet – šest godina građani nisu imali problem ni u jednoj oblasti društvenog života, ni sa Gradskom Toplanom, ni sa “Parking servisom”, ni sa potkradanjem građana u obliku viših cena, sa komunalnim buntom, izvršiteljima, notarima, isključivanjem struje, ni sa aferama bilo koje vrste, a cene komunalnih usluga tada su bile najniže u Srbiji.

„Grešili smo i mi, ali radilo se i gradilo, a plate u javno komunalnim preduzećima i ustanovama bile su redovne. Sada se kao što vidite ništa ne gradi, evo posle toliko vremena se saniraju udarne rupe”, zaključuje Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com