Društvo

“Borini” mladi džezeri

Gimnazija “Bora Stanković” u Nišu je, povodom 100-godišnjice od izdavanja prve long plej ploče džez muzike, priredila u školi džez veče na kojem su učenici izvodili pesme najpoznatijih džez pevača.

Na ovakav način decu navikavamo da slušaju kvalitetnu muziku i uvažavaju prave vrednosti, kažu u ovoj školi.

Gimnazija nastoji da, kroz dodatne aktivnosti, svoje učenike upućuje na prave vrednosti i pomaže im da steknu široko obrazovanje koje će im u životu itekako značiti.

Učenici se, na časovima razredne nastave, upoznaju sa istorijom i osnovnim pravcima džeza, a na promociji džeza sami su izvodili kompozicije koje su nekada pevali i izvodili Bili Holidej, Ela Ficdžerald, Luis Amstrong, Frenk Sinatra.

“Pevam pesmu čiji je izvođac Bili Holidej. Volim i poštujem džez, jer je to muzika afričkog porobljenog naroda, koja izlazi iz same duše”, kaže Ljubica Lazarević, koja je nastupala na džez večeri.

I Ljubica Jović je pevala pesmu Bili Holidej, u stilu bluza i diksilend aranžmana, ali se može pevati i kao pop.

“Oduvek sam se interesovala za džez. To je jedan od najtežih muzičkih žanrova i jako je teško izvoditi pesme takvih profesionalaca, poput Bili Holidej. To je, međutim, bio izazov za mene. Posebno sam oduševljena što je veliki broj mojih vršnjaka zainteresovan za džez, što govori da je ovaj potez moje škole večeras prava stvar. Kao i nastava na kojoj učimo o muzici, ali je zajedno i slušamo čime formiramo svoj ukus, koji kasnije teško moze da se pokvari”, kaže Ljubica Jović.

Njihove reči potvrdila je i profesorica muzike u ovoj školi Katarina Lazarevic Brdar, koja kaže da je ovo najbolji način učenja dece pravim vrednostima.

“Oni jako vole vannastavne aktivnosti, gde mogu da ispolje svoja interesovanja, kreativniji način razmišljanja i delovanja. Takve aktivnosti praktikujemo u svim oblastima, muzika je samo jedna od njih. Ja sam, kao profesor muzike, ponosna na svoje učenike koji su, kada smo počeli sa pripremama za ovo džez veče, ispoljili izuzetno interesovanje, veće no što sam očekivala. Sami su istraživali, dolazili do podataka o izvođačima i vežbali kako bi u ovom, najtežem muzičkom žanru, pokazali da su kadri da iznesu”, kazala je Lazarević Niškim Vestima.

Džez je muzički žanr, nastao u Nju Orleansu u Americi. Tu su prvo stizali brodovi iz Afrike sa crncima koji su dovođeni da u Americi budu robovi. Muzika koju su oni izvodili bila je duhovna, vokalna. Kada su te pesme počele da se izvode na instrumentima koji su u Ameriku stigli iz Evrope, nastao je džez.

Imrovizacija je osnovna karakteristika džeza. To je trenutno izvođenje muzičke teme, bez notnog zapisa i sa puno izmena. Improvizacija se nikada ne izvodi dva puta, već se svaki put izvodi drugačija.

Učenici gimnazije “Bora Stanković” u Nišu su baš znali čega prvog da se late – onog što je najbolje i najteže u muzici. Ovakvo, jedinstveno džez veče, priredili su jos jedino studenti na beogradskoj Muzičkoj akademiji. Što je još jedan plus za niške gimnazijalce. A ako tome dodamo i činjenicu da je sala bila puna….onih koji su pevali, još više učenika koji su došli da slušaju….onda je cilj nesumnjivo ostvaren. Deci u ovim godinama samo treba pokazati sta je dobro. Sve ostalo će oni sami osmisliti. (S.V.)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com