Društvo

Borci protestovali ispred suda zbog ratnih dnevnica

U znak protesta što još ne mogu da naplate ratne dnevnice iako imaju sudske presude da su diskriminisani, učesnici ratova 90-tih, njih pedesetak, okupili su se danas ispred zgrade Osnovnog i Višeg suda u Nišu.

Dejan Veličković iz Udruženja boraca “Oko sokolovo” rekao je da borci zahtevaju hitan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić na kome bi jedina tačka dnevnog reda bila isplata ratnih dnevnica vansudskim putem.

 

Dejan Veličković; Foto: B.Lj.

“Deceniju i više traju sudjenja zbog ratnih dnevnica, troškovi se gomilaju, a ogromna sredstva idu advokatima. Isplata vansudskim putem je najbolje rešenje, tim putem bi se obezbedili najmanji troškovi za budžet”, rekao je Veličković.

On je istakao da će borci iz Niša, ukoliko se ne sastanu sa premijerkom do 23. septembra, toga dana postaviti šatore ispred Kasacionog suda u Beogradu i neće se vratiti u Niš dok ne naplate svoja potraživanja po presudama za diskiminaciju.

“Bili smo jednaki u ratu, želimo da budemo jednaki i u miru. Borcima sa područja Topličkog okruga je 2008. godine isplaćeno u proseku po 273.000 dinara, a to je bilo oko 4.000 evra, a mi ostali nismo ništa dobili”, rekao je Veličković.

Foto: B.LJ.

Prema njegovim rečima, na području Nišavskog okruga ratne dnevnice trebalo bi da dobije oko 17.000 učesnika ratova 90-tih.
Adem Demirović istakao je na protestu da će početi da sumnja da ljudi koji vode državu prijatelji borcima. Demirović je rekao da ni dinar ratnih dnevnica nije naplatio iako je prilično dugo bio na  Kosovu.

Adem Demirović; Foto: B.LJ.

“Kad sam mobilisan imao sam dug za struju 6.000 dinara, kada sam došao dug je bio 28.000, a sada je otišao u preko million dinara. Ne radim i nemam od čega da platim struju. Moja porodica živi u mraku od 2000-te godine”, istakao je Demirović.

Dejan Damjanović bio je za vreme NATO agresije 1999. godine deo jedinice za specijalna dejstva Nišavskog korpusa koja je sprečila da više od 500 naoružanih lica predje iz Kosova i Makednoji u Srbiju.

Dejan Damjanović; Foto: B.LJ.

“Ništa nisam dobio posle učešća u ratu, iako imam presudu za diskiriminaciju. Ne mogu da naplatim ni dva miliona dinara na ime zaostalih plata od preduzeća “Partizanski put”. Imam presudu i za zarade, pisao sam Vučiću i žalio se, ali uzalud”, rekao je Damnjanović.

On je kazao da je ovih dana iz izvršitelja dobio upozorenje da će mu zbog duga za vodu od 20.000 dinara biti zaplenjena imovina.

Foto: B.LJ.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com