Društvo

BORBA ZA SNOVE: Talentovano dete sa autizmom čeka odluku Ministarstva

Deca sa autizmom, koja pohađaju osnovnu školu po individualnom programu, srednju školu upisuju bez polaganja prijemnog ispita. Ipak, ovo pravilo ne važi za Umetničku školu, zbog čega je neizvesno da li će talentovani Mihailo Veselinović od 1. septembra krenuti u školu.

Mihailo Veselinović dečak je sa autizmom koji ima talenat za 3D animacije i dizajn. Sklonost ka umetnosti pokazuje od malena i odavno čeka 1. septembar kada će krenuti u Umetničku školu u Nišu. Ipak, zbog nepreciznih pojašnjanja i neobavestenosti, njegov polazak u školu visi o koncu.

ZAŠTO JE VAŽNO KO JE KRIV?

Foto: Privatna arhiva

Malu maturu Mihailo je polagao po individualnom obrazovnom planu, i dobio je maksimalan broj bodova. S obzirom na to da deca koji na ovaj način pohađaju osnovnu školu ne polažu prijemni, njegovi roditelji su smatrali da je isti slučaj i sa Umetničkom školom.

Žao mi je što je Školska uprava, samim tim i Ministarstvo, bacala akcenat na to ko je kriv, a ne da li mu se može pomoći.  A može! Nema smetnji po zakonu.“, kaže Srđan Veselinović, otac dečaka.

On objašnjava da taj prijemni svakako nije bio prilagođen deci sa autizmom.

Ne tražimo milost, već šansu za novi prijemni, za talentovano dete sa posebnim potrebama. Jako je važno i to da je mu je škola nužno potrebna terapija.“, dodaje Veselinović.

„MIHAILO SE RADUJE POLASKU U ŠKOLU“

Foto: Facebook

Priča o malom umetniku brzo je obišla čitavu Srbiju. Narodni poslanik Dušan Milisavljević se zbog ovog slučaja obratio  ministru Šarčeviću.

„“Kao narodni poslanik upravo sam postavio poslaničko pitanje ministru Šarčeviću povodom problema malog Mihaila Veselinovića koji ima autizam i njegovog upisa u srednju umetničku školu.„, naveo je Milisavlejvić.

Srđan Veselinović kaže da se nadaju da će se ova situacija brzo rešiti.

„“Srećom“, Mihailo ne razume sve, pa se umesto sekiranja raduje polasku u umetničku školu. „, dodaje Srđan.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com