Društvo

Bombarduju li mediji građane lažnim vestima?

Koliko su na medijskoj sceni Srbije prisutne lažne vesti, koji uticaj imaju na publiku, da li se brže šire putem tradicionalnih ili takozvanih novih medija, kako se država bori sa lažnim vestima, kako da građani na pravi način shvate medijske poruke, teme su o kojima je bilo reči na skupu koji je održan na Filozofskom fakultetu tokom kojeg je emitovan i dokumentarni serijal „Informativni mediji – informisana javnost“.

Za serijal su govore novinari i urednici, medijski stručnjaci, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, OEBS-a, civilnog sektora, akademske zajednice i mnogi drugi. Skup su organizovali Departman za komunikologiju i novinarstvo i Media i reform centar Niš, a održan je na Filozofskom fakultetu u Nišu.

“U okviri tri epizode smo se rastućim fenomenom lažnih vesti i medijskom pismenošču kao adekvatnim odgovorom na ovaj problem. Serijal je emitovan na nekoliko lokalnih televizija ali smo želeli da otvorimo diskusiju , da razgovaramo sa akademcima i građanima u cilju osvešćivanja celog problema. Naš zadatak je da kažemo ne koje medije da pratite, nego na koji način konzumirati informacije”, rekla je Danijela Vučić, direktorka Media Raform centra.

Prema račima učesnika skupa, količina informacija koje pojedinac dobija preko medija je velika I vremenom se povećava.Ljudi koji se, na ovaj ili onaj način bave medijima ne mogu ili teško uspostavljaju kritički stav prema sadržajima koje oni plasiraju. To ih je nagnalo da se zapitaju šta je sa običnim ljudima, odnosno građanima, na koji način i kako oni prihvataju informacije imajući u vidu i podatak na njihovu količinu.

“U serijalu smo razgovarali o važnosti nezavisnih, odgovornih , objektivnih medija i ulozi koju imaju za građane . Razgovarali smo sa tridesetak medijskih profesionalaca , relevantnih sagovornika iz organizacija, akademske zajednice, donatorskih programa i građana i pokušali smo da iznesemo neka od rešenja”, dodaje Danijela Vučić .

Kada se radi o mehanizama za sprečavanje širenja lažnih informacija njih je teško definisati i učiniti obaveznim. Zbog toga je od velikog značaja razvijanje medijske pismenosti.

“Svi sagovornici su se usaglasili oko toga da je važan razvoj kritičkog mišljenja, vraćanje poverenja i u tom smislu razvoj medijske pismenost je jedini adekvaten odgovor i kod medijskih radnika i kod građana”, ističe Danijela Vučić.

Tatjana Đukić, izvršna producentkinja serijala kaže da je su radeći serijal imali za cilj da građanima pokažu koliko je važno da mediji budu kvalitetni, objektivni , da izveštavaju u javnom interesu.

“Pokušali smo da ukažemo na to koje su potencijalne posledice lažnih vesti”, dodaje Tatjana Đukić, pa su u serijalu su kontaktirani relevantni akteri iz zemlje i inostranstva. “Želeli smo da napravimo paralelu kako se taj fenomen lažnih vesti tretira u drugim zemljama i koji su mehanizmi borbe protiv istog. Svaka zemlje ima različiti pristup. Konkretno Nemačka je donela zakon kojim se bori protiv lažnih vesti . U Italiji i Ukrajine razmatraju mogućnost o donošenju takvog zakona ali to je uvek škakljivopitanje zbog autocenzure. Na kraju ko je taj ko će odrediti da li je neka vest lažna ili ne. To bi bilo isto kao da definišemo da li je neko novinar ili nije. To je i dalje klizav teren i svaka zemlja pronalazi svoj metod borbe protiv širenja lažnih vesti”, kaže Tatjana Đukić.

Mediji se toliko brzo menjaju da teoretičari medija ne mogu da prate te promene. Praktično, kaskamo za promenama, smatra Marija Vujović, docent na Departmanu za novinarstbo Filozofskog fakulteta u Nišu.

“U tom smislu nam je ova priča dragocena i u naučnom i u praktičnom smislu”, kaže ona.

Dokumentarni serijal „Informisani mediji, informisana javnost“ realizovan je u produkciji Media i reform centra Niš uz podršku Ambasade SAD u Srbiji. Producentkinja serijala je Danijela Vučić, izvršna producentkinja Tatjana Đukić, scenario i režiju uradile su Tatjana Đukić i Sonja Urošević, snimatelji su Bojan Ranđelović i Vladica Damjanović, montažer Dragan Petrović, dizajner grafike Nikolica Ranđelović, a glumac i narator Davorin Dinić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com