Društvo

Bojanić: Mošti našeg kralja Milutina i dalje su u tuđini

A mi godinama pregovaramo neuspešno, bez energije. Velika većina, verujem da i ne zna gde se mošti našeg kralja Milutina nalaze.

I dalje naš srpski kralj Milutin u tuđini čeka povratak u maticu. Zašto ozbiljnije ne reagujemo? Dok ne promenimo odnos prema istoriji i tekovinama, nema nama boljitka i dalje ćemo bauljati u beznađu, i ništa nam neće biti sveto sem raskalašnosti sa kojom ćemo nestati. Svidelo se to nekome ili ne… svejedno.

Milutin je svoju zadužbinu manastir Banjsku namenio sebi za grobnu crkvu i tamo je najpre i bio sahranjen. Međutim, posle Кosovske bitke 1389. godine njegovo telo je preneto u Trepču, Oko 1460. godine, za vreme epidemije kuge, vladika Silvanije je preneo mošti srpskog kralja Stefana Milutina iz sela Trepča u Bugarsku, u manastir Svetih Ćirila i Metodija. Posle nekoliko premeštanja, konačno počivalište pronašle su u Crkvi Svete Nedelje. Mošti su se očuvale u požaru, nepogodi, napadima ustanika i Turaka, kao i napadu komunista 1925. godine. Uz neka oštećenja, mošti kralja Milutina izložene su u crkvi otkada ova crkva nosi još jedno ime — Crkva Svetog kralja.

Crkva Svete nedelje, Sofija; foto: Đorđe Bojanić

Našeg kralja!

A mi godinama pregovaramo u ćutnji, bez energije i želje za povratkom… velika većina, verujem da i ne zna gde se mošti našeg kralja Milutina nalaze.

Ovo je i apel za trezveniji pristup… da što pre kralja dočekamo, pa možda se okupimo i na taj način otreznimo od raskalašnih novotarija… i vratimo se rodoljublju i trezvenijem istorijskom pristupu, svi zajedno.

Mošti kralja Milutina; foto: Đorđe Bojanić

КRALJ MILUTIN ČEКA SVOJ POVRATAК U MANASTIR BANJSКU, SVOJU ZADUŽBINU

Milutin je svoju zadužbinu manastir Banjsku namenio sebi za grobnu crkvu i tamo je najpre i bio sahranjen. Međutim, posle Кosovske bitke 1389. godine njegovo telo je preneto u Trepču, a potom, 1460. godine, u bugarski grad Sofiju gde se i sada nalazi.

Кralj Milutin se smatra najvećim ktitorom srpskih crkava i manastira zbog čega ga je srpska crkva kanonizovala 1324. godine kao svetog kralja, vladao četrdeset godina i izgradio četrdeset crkava i manastira, od kojih su najpoznatiji manastir Gračanica, Banjska. Bogorodica Ljeviška, Staro Nagoričino.

Autor: Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com